Previder verstevigt positie als groenste datacenter van Nederland

Dienstverlening steeds duurzamer door gebruik 100% donkergroene stroom en investeringen in zonnepanelen en hergebruik restwarmte

Hengelo, 10 oktober 2017 – Previder, leverancier van cloud- en managed IT-diensten, hecht veel belang aan duurzaamheid. Het bedrijf gebruikte de restwarmte uit een van zijn datacenters al voor de verwarming en koeling van het kantoorpand, maar in 2016 werd het bovendien het eerste Nederlandse datacenter met een eigen zonnepark. Om zijn duurzame positie te verstevigen stapte Previder dit jaar over op 100 procent donkergroene stroom, en verwacht in 2018 ook het tweede datacenter met zonnepanelen uit te rusten.

Jaarlijks wordt er in Nederland 120 miljard kWh aan stroom gebruikt. Datacenters zijn verantwoordelijk voor een klein percentage van dit verbruik, maar dit stijgt snel door de groeiende bezettingsgraad en de bouw van nieuwe datacenters. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, enerzijds om kosten te besparen, maar ook om de ‘carbon footprint’ van digitalisering

te verlagen. Previder investeerde al vroeg in duurzaamheid. Zo kreeg het PDC1 datacenter bij de opening in 2013 een BREEAM ‘Excellent’ certificaat, een keurmerk voor duurzaamheid van gebou

 

 

wen.  Het was het eerste datacenter ter wereld dat deze hoge beoordeling van BREEAM kreeg. “Previder gebruikt 100 procent donkergroene stroom en de modernste technologie om het stroomverbruik te verminderen,” zegt Tim Timmerman, directeur van Previder. “Wij investeren steeds meer in Green IT en duurzaamheid. Onze datacenters behoren daarmee tot de groenste van Nederland.”
Donkergroene stroom en solarfarm
Previder gebruikt al sinds de opening van het eerste datacenter in 2010 groene stroom. In 2017 stapte Previder over op 100 procent donkergroene stroom, afkomstig van windmolens en zonnepanelen. In tegenstelling tot reguliere groene stroom wordt bij deze variant gegarandeerd dat de stroom ook daadwerkelijk duurzaam is opgewekt, en niet afkomstig is van handel in GVO’s. Standaard informeren energieleveranciers bedrijven nauwelijks over de feitelijke herkomst van elektriciteit, inclusief groene stroom.
Een jaar eerder werd het één van de Previder datacenters uitgerust met 1.272 zonnepanelen. Timmerman: “Wij willen voorop lopen wanneer het gaat om duurzame ICT. Dat doen we door 100 procent donkergroene stroom te gebruiken, maar ook door zelf zonne-energie op te wekken. We overwegen nu om ons tweede datacenter ook uit te rusten met zonnepanelen. Door het grotere oppervlak zou het dan gaan om ruim 2.500 zonnepanelen.”

Hergebruik restwarmte
Het grootste datacenter van Previder, dat direct naast de kantoortoren van Previder is gevestigd, heeft nog een extra duurzaam element. De restwarmte uit het datacenter word

Tim Timmerman, algemeen directeur van Previder

t hergebruikt voor de verwarming van het kantoorpand met 12 verdiepingen. Ook dit resulteert in aanzienlijke besparingen op de energiekosten, die indirect doorberekend worden aan de klanten van Previder. Volgens Timmerman beginnen steeds meer Nederlandse bedrijven de meerwaarde te zien van Green IT: “Onze klanten ervaren direct de voordelen van onze investeringen in duurzaamheid. Het is tegenwoordig geen kostenpost meer, maar een prijsvoordeel. Het is helemaal mooi dat het ook nog eens maatschappelijk verantwoord is.”

Bekijk via deze link de infographic over de duurzaamheid van datacenters in Nederland

***

Over Previder
Previder levert managed IT diensten en adviseert, bouwt en beheert; van werkplek tot in de cloud. Oplossingen worden op locatie of veilig vanuit de eigen twin-datacenters in Nederland geïmplementeerd. Van daar uit worden technische infrastructuur en cloud-technologie geleverd die nodig zijn voor het betrouwbaar en schaalbaar hosten van bedrijfskritische applicaties. Previder is carrier- én cloudneutraal, waardoor meerdere technologieën direct gekoppeld kunnen worden zoals public clouds als Azure en Amazon. Naast een breed aanbod van producten en diensten staat Previder vooral voor een persoonlijke aanpak, betrokkenheid en directe lijnen. Hierdoor is het bedrijf een sterke samenwerkingspartner voor zorg, overheid, bedrijfsleven en de IT sector. Meer informatie: www.previder.nl.