KING gaat gemeenten helpen met digitalisering

Decos wint opdracht voor het leveren van landelijke webdiensten

Noordwijk, 8 december 2016 – Decos, het kenniscentrum voor digitalisering in Nederland, heeft een aanbesteding gewonnen van KING (Kwaliteits Instituut Nederlandse Gemeenten), voor het leveren van webdiensten voor verhuis- en overlijdensberichten. KING gaat de webdiensten aanbieden aan gemeenten, die hierdoor zelf niet meer hoeven te investeren in digitale dienstverlening op dit gebied.

Het project is onderdeel de Digitale Agenda 2020, een initiatief van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en KING om samenwerkingen tussen gemeenten op het gebied van e-dienstverlening te bevorderen. Volgens Paul Veger, CEO van Decos, is hier nog veel winst te halen voor gemeenten.

“Afgelopen jaren hebben gemeenten ieder afzonderlijk geïnvesteerd in webportalen en andere mogelijkheden voor bedrijven en burgers om digitaal met hen te kunnen communiceren. En dat is eigenlijk een beetje gek, want je kan veel beter gezamenlijk als één efficiënte digitale overheid optrekken. Dit project is een stap in die richting. KING geeft gemeenten nu de mogelijkheid om gebruik te maken van door Decos ontwikkelde webdiensten voor e-dienstverlening die aansluiten op hun gemeentelijke processen,” aldus Veger.

KING koos onder andere voor Decos, omdat de vormgeving van geleverde webdiensten ook voor minder digitaal vaardige burgers eenvoudig te gebruiken is. Uit onderzoek van Gfk in opdracht van de overheid blijkt dat veel burgers en bedrijven nog niet van digitale dienstverlening van de overheid gebruik maken. Een goede gebruikerservaring draagt bij aan het succesvol gebruik van dit soort diensten, en zodoende woog dit zwaar. Met name het samen ontwikkelen met gebruikers en het constant uitvragen van feedback door Decos sprak KING erg aan.

Decos gaat twee webdiensten leveren, één voor het verwerken van verhuizingen en één voor het doorgeven van een overlijdensgeval. De webdienst voor verhuisberichten is gericht op inwoners van gemeenten. Het formulier voor overlijdensberichten richt zich op begrafenisondernemingen en wordt aangeboden in een portaal speciaal voor die branche. De webdiensten zijn gebaseerd op JOIN E-Formulieren, een onderdeel van de JOIN suite. De JOIN suite helpt gemeenten hun digitale ambities te realiseren. Rond het einde van het eerste kwartaal van 2017 wil KING de nieuwe digitale dienstverlening live hebben.

##

Over Decos
Decos is een innovatiehuis met een focus op het verbeteren van productiviteit en het bouwen aan een duurzame samenleving. Met haar technologie en visie haalt Decos de toekomst naar het nu en stelt zij organisaties in staat te transformeren in het bedrijf van morgen. Decos is het eerste bedrijf in Nederland dat honderd procent papierloos werken heeft doorgevoerd en ontwikkelt onder andere ook producten die klanten in staat stellen het gebruik van papier te reduceren. Oplossingen van Decos richten zich op het digitaal vergaderen, document- en informatiemanagement, real-time samenwerking en mobiliteit.
Meer informatie: www.decos.com