Logo Startupbootcamp

Startups krijgen extra financiering

  • Startupbootcamp maakt als eerste accelerator in Nederland gevestigde convertibles mogelijk voor startups
  • 10 geselecteerde teams krijgen elk tot €70.000,- financiering

 Amsterdam, 20 juli 2015 – Startupbootcamp E-commerce, gevestigd in Amsterdam, lanceert als eerste Nederlandse accelerator de aanbieding van converteerbare obligaties (convertibles) aan alle startups die aan een van de programma’s deelnemen. Deze manier van financiering is in de Verenigde Staten steeds populairder geworden voor zowel startups als angel investors die willen investeren voordat de startups de accelerator verlaten.

Alle tien startups voor het volgende E-commerce-programma worden met dit nieuwe initiatief ondersteund. Per bedrijf wordt door de converteerbare obligaties tussen de €50.000,- en €70.000,- extra funding mogelijk gemaakt. Dit bedrag komt bovenop de standaard €15.000,- seed investment die Startupbootcamp ter beschikking stelt aan elk team dat tot het programma wordt toegelaten. Het initiatief van de converteerbare obligatie wordt nog door weinig accelerators buiten de VS mogelijk gemaakt en is de enige in zijn soort in Nederland.

Startupbootcamp organiseert in Amsterdam, Eindhoven en Sittard vier programma’s voor startups. De stap om de convertibles in Nederland te lanceren komt tegemoet aan een sterk opkomende vraag naar eenvoudigere manieren voor financiering.

Patrick de Zeeuw, mede-oprichter van Startupbootcamp: “Wij willen dat onze startups zich volledig kunnen concentreren op hun groei, marketing en business development om vroege tractie in de markt te krijgen. Door het aanbieden van convertibles hebben ze niet alleen meer tijd voordat ze hun financieringsronden moeten beginnen, ze kunnen ook betere voorwaarden overeenkomen met de investeerders.”

Converteerbare obligaties
Converteerbare obligaties zijn kortlopende leningen die op een later tijdstip kunnen worden omgezet in een aandelenbelang. Deze alternatieve manier van financiering is steeds populairder geworden voor zowel nieuwe startups als voor angel investors, die in jonge bedrijven willen investeren voordat ze een waarderingsstadium bereiken.

Marc Wesselink, Selection en Alumni Partner van Startupbootcamp Amsterdam: “Wat deze pilot spannend maakt is het exclusieve karakter van de converteerbare obligaties. Met dit initiatief willen we alleen onze bestaande E-commerce-investeerders en mentoren betrekken, die in een eerder stadium al een rol hebben gespeeld bij de ondersteuning van onze startups. Ook Leapfunder, die ooit zelf aan het Startupbootcamp-programma mee deed, zal de uitgifte van de obligaties op zijn website aanbieden. We mobiliseren ons hele ecosysteem om van de convertibles een succes te maken.”

Startups vanuit de hele wereld kunnen zich nog tot 7 augustus aanmelden voor het nieuwe programma. Meer informatie: http://www.startupbootcamp.org/accelerator/e-commerce-amsterdam.html.


Over Startupbootcamp
Startupbootcamp is opgericht in 2010 en is de nummer 1 accelerator buiten de USA met een mentor- en alumni-netwerk in meer dan zestig landen. Het programma biedt startups toegang tot een groot netwerk van experts in diverse branches gedurende een intensief drie maanden durend programma. Na drie maanden presenteren de deelnemende startups op Demo Day hun bedrijf aan meer dan 300 investeerders. Momenteel draaien er programma’s van Startupbootcamp in Amsterdam, Berlijn, Kopenhagen, Istanbul, Eindhoven, Sittard, Londen, Barcelona en Singapore. Zie ook www.startupbootcamp.org.