Ebury logo

Masterclass importeren voor mkb-ondernemers

Amsterdam, 17 december 2014 – Iedere mkb-ondernemer die gaat importeren, krijgt met regels, procedures en risico’s te maken. De voordelen kunnen echter groot zijn, dus het loont zich hier tijd en moeite in te steken. Financiële dienstverlener Ebury zet de belangrijkste zaken op een rij.

In een rapport van het CBS dat recent verscheen, werd becijferd dat het volume van de import in september 4,4 procent groter was dan een jaar eerder. In augustus groeide de import van goederen met ruim 2 procent. Wat moeten ondernemers weten als ze ook willen gaan importeren?

  1. Ken de goederen die je wilt importeren door en door Als je de goederen in Nederland met winst wilt verkopen, moeten ze goed zijn: goed gemaakt, duurzaam en van hoge kwaliteit. Je moet van de goederen die je wilt importeren weten van wie ze afkomstig zijn. Test de kwaliteit en weet welke leveranciers een consistente kwaliteit kunnen leveren. Ga naar het land van herkomst om persoonlijk kennis te maken met de fabrikant en laat je rondleiden door de fabriek. Controleer ter plekke hoe de zending wordt klaargemaakt voordat deze daadwerkelijk het land verlaat.
  2. Overweeg een handelsagent Dit is een zelfstandige, onafhankelijke tussenpersoon die relaties heeft opgebouwd met fabrikanten en leveranciers. De handelsagent treedt voor bepaalde of onbepaalde tijd op als bemiddelaar tussen de importeur en zijn (potentiële) klanten. Als je moeite hebt om zelf een goede betrouwbare buitenlandse leverancier te vinden, dan kan een handelsagent deze voor je zoeken. Zeker in de beginperiode als er nog weinig ervaring is, kan dat nuttig zijn.
  3. Zoek een leverancier die je kunt vertrouwen Neem de tijd om een persoonlijke relatie op te bouwen. De beste manier is om het de leverancier zo gemakkelijk mogelijk te maken. Overleg vooraf een gedetailleerde planning en geef zoveel mogelijk informatie over de orders. Leveranciers zullen heel blij met je zijn als je ze een paar maanden van tevoren, niet last minute, kan vertellen wat voor orders eraan komen. Ze kunnen dan een strak productieproces plannen, waardoor vertraging en problemen worden vermeden. Word de favoriete klant van je leverancier.
  4. Betaal op tijd Belangrijker nog dan tijdig de planning communiceren, is op tijd betalen. Dit zijn de twee voorwaarden voor een goede relatie met je leverancier. Door een tijdige betaling zal de leverancier je bedrijf en product voorrang geven. Als je een keer te laat betaalt, word je achter in de rij gezet en krijg je de voorraad van mindere kwaliteit.
  5. Regel de juiste importverzekering Niet alle importverzekeringen zijn hetzelfde. Lees dus de kleine lettertjes en zorg ervoor dat die van jou de juiste dekking biedt. Sommige importverzekeringen dekken slechts 50% van de voorraadwaarde, terwijl andere dat voor 70% doen. Sommige dekken slechts een bepaald type schade. Als je container met handelswaar onderweg naar Nederland van het schip af valt of in brand vliegt – en beide scenario’s komen voor – dan kan het zijn dat de schade niet wordt vergoed.
  6. Leer je incoterms Onder incoterms wordt een reeks internationaal afgesproken en erkende commerciële voorwaarden verstaan die in verkoopcontracten wordt gebruikt. Elke incoterm is afgekort met drie letters en definieert wie bij verschillende aspecten in de overeenkomst de verantwoordelijkheid draagt. Wie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het verzekeren van de goederen terwijl ze worden verscheept en wie betaalt de belasting? DDP is bijvoorbeeld Delivery Duty Paid, terwijl CIP staat voor Carriage and Insurance Paid. Het is belangrijk dat je begrijpt wat de voorwaarden van het contract betekenen en daarmee akkoord gaat als je ze ondertekent. Je moet je als ondernemer ook realiseren dat het type contract verschillende kosten met zich meebrengt. Een DDP-regeling zal je bijvoorbeeld meer kosten dan DDU (Delivery Duty Unpaid).
  7. Beperk het koersrisico Als je de leverancier in een bepaalde valuta betaalt en door je klanten in een andere valuta wordt betaald, krijg je automatisch te maken met koersrisico’s. Als de wisselkoersen van beide valuta’s de verkeerde kant uit bewegen, kan de winst ineens verdwijnen. Dus moet je ervoor zorgen dat je koersrisico is afgedekt. Ofwel je past bij de betaling een vooraf met de leverancier afgesproken koers toe, of je gebruikt een hedging-product dat het risico van verlies door de valutaschommeling afdekt.
  8. Begrijp de importprocedures Als je goederen importeert uit een ander EU-land, hoef je geen douane-aangifteformulieren in te vullen en btw of invoerrechten te betalen. Dit is wel nodig als je importeert van buiten de EU. Laat je daarover goed voorlichten door de Rijksoverheid.

Tot slot. Vraag om hulp. Importeren is gebonden aan een aantal regels, procedures en risico’s. Veel bedrijven zien daar de eerste keer tegenop. Huur dan een ervaren adviseur in. Het kost wat, maar vooral in het begin is het de moeite waard.

 

Over Ebury

Ebury is een in Amsterdam gevestigde financiële dienstverlener die met geavanceerde, zelf ontwikkelde technologie, kleine en middelgrote bedrijven helpt om internationaal zaken te doen.

Ebury beschikt over een platform dat de onderneming real time verbindt met de grootste betalingsnetwerken ter wereld waaronder SWIFT en intern ontwikkelde software. Deze maakt de complexe processen mogelijk die verbonden zijn aan het handelen in verschillende valuta’s op markten met ieder hun eigen wetgeving.

Hierdoor kunnen kleine en middelgrote bedrijven betalingen ontvangen en uitvoeren tegen betere wisselkoersen, valutarisico’s afdekken en hun liquiditeit vergroten. Ebury’s platform met toegang tot ruim 120 buitenlandse valuta’s maakt het makkelijker om ook in opkomende markten in de lokale valuta te betalen. Toegang tot deze diensten is snel en gemakkelijk via een online account en een vaste contactpersoon.

Als een door de FCA (Financial Conduct Authority) gereguleerde betalingsinstelling is Ebury onder de Directive on Payment Services (PSD) geautoriseerd om in Nederland op te treden als financieel dienstverlener. Met kantoren in Londen, Madrid en Amsterdam is Ebury één van de snelst groeiende financiële dienstverleners van het Verenigd Koninkrijk.

Bezoek voor meer informatie: www.ebury.nl