Skip to main content

Hebben we echt nóg een sociaal netwerk nodig? Blijkbaar wel als we de razendsnelle opmars van Threads mogen geloven. De app kreeg bovendien een enorme boost doordat het door Instagram werd gelanceerd, dat ruim twee miljard gebruikers heeft. Nieuwe gebruikers kunnen direct inloggen met hun Instagram-account en tegelijk hun persoonlijke Instagram-netwerk meeverhuizen.

Een andere factor is dat X (in de volksmond nog steeds Twitter) veel in opspraak is sinds de overname door Elon Musk. Zeker na de recente naamsverandering en de veranderingen van de gebruiksregels en voorwaarden. Adverteerders lopen weg door Musks politieke en sociale uitingen, third-party apps stopten ermee doordat ze ineens voor de Twitter-api moesten gaan betalen, en zelfs het bekijken van tweets werd aan banden gelegd.

Een perfect moment om Threads te lanceren, moet Meta-ceo Mark Zuckerberg gedacht hebben. Threads werd aanvankelijk weggezet als een opportunistische X-kloon, maar de app blijkt al sinds 2019 in ontwikkeling. Daarnaast is Threads onder de motorkap veel interessanter dan je zou vermoeden. Je zou het zelfs kunnen zien als een van de belangrijkste verschuivingen in het social medialandschap van de afgelopen 15 jaar.

Open en ‘portable’ sociaal netwerk
Wat maakt Threads nu zo bijzonder of vernieuwend? Op dit moment is dat vooral het feit dat het platform wordt gepositioneerd als een sociaal netwerk dat strenge controle uitoefent op zaken als haatzaaien, politieke discussies en discriminatie. In deze tijd is dat zeer welkom, ook al kan je je afvragen of dit in de praktijk gaat slagen. Meta, het moederbedrijf van Instagram, Facebook en Threads, heeft immers niet de beste referenties op dit gebied, los van alle privacy-schandalen.

Het meest vernieuwende aan Threads is dat het platform in de nabije toekomst ondersteuning gaat bieden voor ActivityPub en de Fediverse. Dit zijn nieuwe standaarden voor open en interoperabele sociale netwerken, die in potentie de toekomst van sociale netwerken en het internet gaan bepalen.

Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat je met dit soort zogeheten Fediverse-platformen eigenaar bent van je eigen sociale netwerkidentiteit, je content en je contactpersonen. Hierdoor kan je eenvoudig wisselen van platform, zonder dat je daarvoor een andere identiteit moet aanmaken of je content en contactpersonen opnieuw moet opbouwen. Dat is zeker een vernieuwende werkwijze in het huidige social medialandschap, waarin je als gebruiker allemaal verschillende netwerken en identiteiten moet onderhouden en content grotendeels verbonden is aan het platform. 

Nederlandse overheid start met Mastodon
Een ander belangrijk aspect van Fediverse-platformen is dat ze niet afhankelijk zijn van één centrale server. Ze bestaan uit een netwerk van onderling verbonden (federated) servers, die gebruikt worden voor sociale netwerken, microblogs, blogs en websites. Hier komt ook de naam vandaan: een samentrekking van ‘federated’ en ‘universe. Op een Fediverse-server kan je een identiteit aanmaken, die je vervolgens door het open ActivityPub protocol op alle verschillende platformen of servers kan gebruiken, zelfs op een eigen server, als je dat wilt.

Andere Fediverse-platformen zijn WordPress en Mastodon. WordPress kennen we allemaal als het populairste open source CMS-systemen ter wereld. Mastodon is minder bekend, maar daar komt waarschijnlijk snel verandering in. Deze open source tegenhanger van X kreeg de laatste jaren steeds meer aanhang onder technische gebruikers, met name door alle privacy-schandelen bij andere platformen en de onrust bij X.

Ook de Nederlandse overheid ziet inmiddels de potentie van dit open sociale netwerk. Sinds kort heeft het een eigen Mastodon-server ingericht, waar onder andere de Belastingdienst een pilot mee draait. Het past ook beter bij de overheid om niet te vertrouwen op Threads, een app van Meta, een Amerikaans bedrijf dat groot werd door het verzamelen van gebruikersdata voor de optimalisatie van advertentieverkoop en engagement. Mede door deze privacykwesties kan je de Threads-app officieel nog niet in Nederland installeren. En gebruikers in de EU die de app handmatig installeerden, mogen sinds kort geen berichten meer posten. 

Gaan we voor Threads of Mastodon?
Elk bedrijf dat actief is op sociale netwerken zal zich nu afvragen: moet ik zo snel mogelijk een Threads-account aanmaken en mijn naam veiligstellen? Het kan zeker geen kwaad om dat te doen. Threads is immers hard op weg om een van de grootste nieuwe sociale netwerken te worden. Doe er vooral ervaring mee op, blijf op de hoogte en laat als merk of bedrijf zien dat je de ontwikkelingen volgt.

Het voordeel van de aangekondigde ActivityPub-ondersteuning door Threads is dat je op termijn altijd nog kunt besluiten om je Fediverse-identiteit, je sociale netwerk en je content naar een ander platform te verhuizen. Sinds kort is het al mogelijk om een link naar je Threads-profiel te verifiëren op Mastodon. Maar je kan natuurlijk ook direct voor de ‘open’ weg kiezen met Mastodon. Hier vind je misschien niet de grote internationale gebruikersgroep van Threads, maar het biedt wel kansen om op een privacy-vriendelijke manier je eigen lokale community op te bouwen en direct onderdeel te worden van de Fediverse!