Skip to main content

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Zo voelt 2021 voor ons allemaal. We zullen je dus niet meer gaan vervelen met alle clichés over 2020. We kijken liever vooruit. Niet alleen omdat het komende jaar er hoopvol uitziet wat betreft de pandemie, ook omdat er op technologisch vlak weer heel wat op ons te wachten staat. Wij pakten de grote glazen bol er even bij en zetten al onze verwachtingen voor dit jaar op een rijtje. Komt ‘ie.

1. First things first: eigen tech

Bij de overheid en in de politiek kijken ze steeds kritischer naar de internationale techreuzen. Volgens Maarten Steinbuch, wetenschappelijk directeur van Eindhoven Engine, is de grote les van de coronacrisis dat het oude denken, dat de vrije markt alles bepaalt, voorbij is. Nederland moet zijn eigen bedrijven niet alleen verdedigen, maar ook versterken. Tegelijkertijd brengen ze de schaduwkanten van digitalisering in kaart, zoals nepnieuws en bedreigingen van cybersecurity. Platformen als Facebook en YouTube zullen transparanter moeten zijn over meldingen van illegale zaken en waarom ze bepaalde video’s of posts hebben weggehaald. Ook worden platformen verplicht burgers duidelijk te maken waarom ze een bepaalde advertentie te zien krijgen. 

2. Een geoptimaliseerde digitale werkplek

Een inkoppertje: er zal in 2021 veel aandacht uitgaan naar het optimaliseren van de digitale werkplek. De pandemie zorgde er natuurlijk voor dat we massaal op afstand gingen werken. Waar 15 procent van de werknemers voor COVID-19 (wel eens) thuis werkte, zit nu ongeveer de helft van de bevolking dagelijks aan de keukentafel te werken. En dat zorgt voor nieuwe uitdagingen. Organisaties omarmen technologieën om de digitale werkplek te optimaliseren en de individuele en teamproductiviteit te verbeteren. Videoconferenties, virtuele werkruimten en andere technologieën zullen in 2021 nog vaker worden gebruikt. Werken op kantoor is niet langer de norm en elke organisatie zal zich moeten aanpassen om thuiswerken met technologie in te zetten. Een goede headset en breedbandinternet om videoconferenties bij te wonen, waren nog nooit zo belangrijk.

3. Lichaam vol wearable tech

Als we het hebben over wearable tech denk je waarschijnlijk vooral aan apparaten die je om de pols kan dragen, zoals smartwatches, sporthorloges en polsbandjes. Maar daar zal verandering in komen, want ook andere categorieën – waaronder de populaire AirPods van Apple – winnen aan populariteit. Zo gek was het dan ook niet van Gartner die eerder voorspelde dat de wereldwijde uitgaven aan draagbare apparaten zou gaan verdubbelen in de periode van 2018 tot en met 2021. Dit terwijl de gemiddelde verkoopprijs van een smartwatch dit jaar met 4,5% gaat dalen én er naast de Apple Watch en Samsung Galaxy Watch in het smartwatch-segment ook steeds meer goedkopere varianten op de markt komen, zoals van Huawei en Xiaomi. En sommige dingen veranderen nooit (of in ieder geval komend jaar niet): de overvolle markt voor wearables, geleid door Apple (AirPods), Samsung (Galaxy Buds), Xiaomi (AirDots) en Bose (SoundSport), blijft competitief. 

Ook komt technologie steeds dichter op de huid te zitten. Letterlijk. Van de computer op tafel, naar de laptop op schoot, naar de telefoon in je broekzak en nu de bril op je neus. De HoloLens van Microsoft, Google Glass, Spectacles van Snapchat en augmented reality headset die Apple naar verwachting in 2022 lanceert, spelen hier allemaal op in.

4. Meer AI en evolutie naar hyper automation

Het aantal keer dat jij de term Artificial Intelligence (AI) hebt horen vallen is het afgelopen decennium ongetwijfeld exponentieel gestegen. Dit is één van de technologietrends die in 2021 weer opduikt. AI ontwikkelt zich razendsnel en zal ook het komende jaar weer flinke stappen gaan maken. Zo blijkt uit onderzoek dat 80 procent van de technologieën die komend jaar worden ontwikkeld op AI gebaseerd zal zijn. We worden dagelijks blootgesteld aan AI, bijvoorbeeld door huishoudelijke apparaten, in het ziekenhuis of op je mobiele telefoon. En dit zal alleen maar verder toenemen. Voorbeelden hiervan zijn technologische innovaties zoals gezichts-  en spraakherkenning, waarvoor AI op dit moment aan de basis staat.

Artificial Intelligence wordt ook gebruikt om processen binnen bedrijven te automatiseren. Hyper automation –  waarbij geavanceerde technologieën zoals AI en robotic process automation worden samengevoegd om te automatiseren wat voorheen niet geautomatiseerd kon worden – geeft organisaties de mogelijkheid om autonome operaties te besturen binnen een zeer complexe IT-omgeving. Deze trend zal alleen maar versnellen wanneer AI-technologie breder beschikbaar wordt.

5. Overal (met) Virtual Reality 

Dankzij Virtual Reality (VR) kan jij ontsnappen uit de realiteit en even verdwijnen in een virtuele wereld. Best handig in een tijd waarin reizen en andere activiteiten niet meer zo vanzelfsprekend zijn. De Oculus-headset van Facebook mag zich marktleider noemen, maar het wordt ook steeds vaker gebruikt voor andere, educatieve doeleinden. Zo duikt VR meer en meer op in het onderwijs én zijn virtuele musea, galerijen en theaters niet meer weg te denken. Een andere toepassing die dit jaar ook aan populariteit gaat winnen, is training en simulatie voor bijvoorbeeld geneeskunde en de luchtvaart. 

Enige minpuntje: de hardware is duur om aan te schaffen en is vaak nog een groot en onhandig apparaat. Hopelijk wordt hier in 2021 ook aan gewerkt.

6. Technologische snufjes in de zorg

Sinds de pandemie de zorgsector op z’n kop zette, is innovatie binnen de zorgsector niet langer een keuze, maar een noodzaak. Eerder waren digitale gezondheidsoplossingen “alleen iets voor het gemak”, maar tegenwoordig zijn verschillende technologieën onderdeel van de zorg. Er werd enorm geïnvesteerd in robotica, AI en online advies om de beleving van patiënten te verbeteren en het zorgpersoneel effectiever te laten werken. Denk hierbij aan virtuele spoedeisende zorg, huisbezoeken en thuiszorghulp wat voor zorgverlener en patiënt hartstikke veel tijd en moeite scheelt. 

Ook techgiganten droegen hun steentje bij om de pandemie onder controle te krijgen. Zij onderzochten hoe smartwatches en fitnesstrackers konden helpen om het coronavirus te detecteren. Met resultaat: het blijkt dat de apparaten – zelfs al een voor je klachten krijgt – het virus kunnen herkennen. Maar ook bij andere ziektes, bieden elektronische toepassingen al uitkomst, zoals een glucosesensor die voortdurend de suikerwaarden van diabetespatiënten kan aflezen. Of een GPS-tracker waarmee demente ouderen zelfstandig op stap kunnen gaan terwijl ze in de gaten worden gehouden. Conclusie: dit soort handige technologieën zullen steeds meer worden gebruikt binnen de gezondheidszorg.

Niet alleen zal de maatschappij er in 2021 weer beter en hoopvoller uit gaan zien, ook ontstaat er een nieuwe technologische wereld met nieuwe spelregels. De snelheid van innovatie vertraagt in ieder geval niet! Wat verwacht jij het komende jaar op het gebied van tech en innovatie?