8 tips aan bedrijven voor het creëren van de ideale werkomstandigheden op kantoor

Amsterdam, 1 februari – Mensen die incidenteel thuiswerken ervaren meer werkdruk, werken vaker over en hebben vaker een verstoorde prive-werkbalans, blijkt uit recente cijfers van CBS en TNO. Dit komt vooral doordat zij hun werk op kantoor niet af krijgen. Daarom geeft werkomgevingsspecialist Coalesse op basis van onderzoek 8 tips aan bedrijven voor het creëren van de ideale omstandigheden voor medewerkers op de werkvloer.

Nederlanders brengen het grootste deel van hun werktijd nog steeds door op kantoor – 64 procent van de medewerkers is er altijd, volgens het CBS en TNO. Als mensen al thuiswerken, is dat in twee derde van de gevallen incidenteel, bijvoorbeeld door stress en concentratieproblemen op kantoor. Slechts een tiende van de Nederlandse werkenden is dan ook écht tevreden met hun werkplek, laat het Global Workplace Report van Ipsos en Coalesse-moederbedrijf Steelcase Group zien.

Met deze tips kunnen werkgevers daar verandering in brengen en de ideale werkomstandigheden op kantoor creëren. Zodat mensen hun werk wél af krijgen en niet noodgedwongen thuis nog aan de slag moeten. Dat is niet alleen goed voor het humeur en de gezondheid van hun medewerkers, maar ook voor de organisatie zelf. Hoe gezonder de werknemer, hoe lager het ziekteverzuim ligt en hoe hoger de betrokkenheid en de productiviteit.

 1. Geef medewerkers keuze en controle waar en hoe ze werken
  Medewerkers die het meeste controle en keuze hebben over waar en hoe ze werken – afhankelijk van bijvoorbeeld hun taak of gemoedstoestand – zijn het meest betrokken. Toch heeft de helft van de Nederlandse kenniswerkers op hun huidige kantoor niet de vrijheid om te kiezen waar ze willen werken.
 2. Creëer speciale concentratieruimtes voor rust en focus
  Een voorbeeld van een werkplek die past bij een bepaalde taak of gemoedstoestand, is een ruimte waar mensen zich kunnen concentreren. Werkstress is een van de grootste arbeidsrisico’s van de 21e eeuw en dat wordt voor een groot deel veroorzaak door afleiding en open werkplekken met veel omgevingslawaai. Flexibele concentratieruimtes lossen dit probleem voor een groot deel op.
 3. Investeer in de nieuwste technologieën
  Het gebruik van vaste technologie ligt in Nederlandse organisaties nog twee keer zo hoog als het gebruik van mobiele apparatuur. 70 procent van de werkenden maakt gebruik van een vaste telefoonlijn en 74 procent van desktopcomputers. En dat terwijl medewerkers met tablets, smartphones, laptops en videoconferencing-opties het meest blij en betrokken zijn (zie ook punt 1).
 4. Stimuleer samenwerking en creatie
  Als mensen bij elkaar zijn – letterlijk in dezelfde ruimte of virtueel dankzij slimme technologieën – ontstaan de beste ideeën en stijgt de betrokkenheid. Met elkaar én met de organisatie. Dit is niet op ieder moment van de dag noodzakelijk (zie punt 2), maar de mogelijkheden moeten wel optimaal zijn.
 5. Maak informeel en sociaal contact makkelijk
  Alleen zakelijk contact met collega’s maakt medewerkers niet blij – juist de informele momenten geven een boost aan de tevredenheid. Een werkgever kan dat stimuleren, door het inrichten van een echte koffietent, een loungeruimte of zelfs een bar.
 6. Bied toegang tot buitenlucht en zonlicht
  Pauzes nemen is cruciaal en de rol van buitenlucht en echt daglicht mag niet onderschat worden. Het biedt medewerkers de kans om hun gedachten de vrije loop te maken en echt tot rust te komen. Ze keren daarna frisser en vrolijker terug naar hun werkzaamheden. Door als werkgever zelf deze outdoor spaces te creëren – met de nodige ontspanningsmogelijkheden – wordt de drempel om naar buiten te gaan een stuk lager.
 7. Zorg voor ergonomisch en emotioneel comfort
  Ergonomisch ontworpen meubilair – bureaustoelen, tafels, banken – is een basisvoorwaarde voor organisaties, die direct van invloed is op het welzijn van medewerkers en daarmee op hun productiviteit. Hetzelfde geldt voor ruimtes aanvoelen zoals ‘thuis’. Medewerkers die positief scoren op welzijn, zijn blijer, productiever en minder vaak ziek.
 8. Maak van de kantooromgeving een verlengstuk van de organisatiecultuur
  Als laatste kan een goed ingerichte werkplek dienen als weerspiegeling van de bedrijfsstrategie, het merk en de cultuur – ook dat beïnvloedt de betrokkenheid en daarmee ook de tevredenheid van de medewerkers.

Bron: Ipsos and Steelcase Global Workspace Report, uitgevoerd onder 12.000 werknemers in 17 landen, waaronder Nederland

Over Coalesse
Samen met ontwerpers van over de hele wereld helpt Coalesse organisaties met het creëren van geweldige werkplekken die geweldig werk mogelijk maken. Onderbouwd met onderzoek en gedreven door design creëert Coalesse omgevingen waarin mensen beter kunnen samenwerken, focussen, socializen en tot rust kunnen komen. Als onderdeel van de Steelcase Inc. familie zijn onze oplossing wereldwijd beschikbaar via architecten, ontwerpers en meer dan 800 dealers. Kijk voor meer informatie op www.coalesse.eu.

LessThanFive chair

De LessThanFive chair van Coalesse, ook bekend als <5, is het toonbeeld van uitzonderlijk vakmanschap. De stoel, ontworpen door de Coalesse Design Group en Michael Young, bestaat volledig uit carbon fiber, het lichtste en tegelijkertijd sterkste materiaal ter wereld. De stoel dankt zijn naam aan het feit dat het minder weegt dan 5 pond (zo’n 2,2 kg), terwijl het tegelijkertijd meer dan 130 kg aan gewicht kan dragen.

LessThanFive is als één stuk geproduceerd en is standaard beschikbaar in zes kleuren, waaronder matblauw en koperglans, maar kan dankzij het unieke productieproces in elke mogelijke kleurstelling worden geleverd. Er is een speciale app beschikbaar waarmee een keuze gemaakt kan worden gemaakt uit het complete kleurenspectrum of waarmee via een foto de gewenste kleur kan worden doorgegeven. Zo wordt een stoel mogelijk in de kleur van iemands favoriete kledingstuk of de kleur van iemands ogen. Ook kan de stoel worden voorzien van logo’s en andere prints. De LessThanFive chair is dankzij zijn geringe gewicht gemakkelijk verplaatsbaar en kan vier hoog worden opgestapeld.

Het materiaal versterkt het ultrastrakke design van de stoel en garandeert een buitengewone gebruikerservaring: Creatieve vrijheid door een minimaal gewicht en maximale prestaties. De ontwerper van de stoel, Michael Young: ‘We hebben met LessThanFive een carbon fiber stoel ontworpen waarin design, functionaliteit en ergonomie op een natuurlijke manier samenkomen.’ De stoel die een ontwikkeltijd had van twee jaar, is sinds 28 februari officieel op de markt en heeft een adviesprijs van 1.270 euro.

Tevredenheid over werkplek zorgt voor meer betrokken werknemer

Amsterdam, 7 maart 2016 – Tevredenheid over de werkplek hangt positief samen met de betrokkenheid van werknemers bij een organisatie. Werknemers die keuze en zeggenschap hebben over hun werkplek en manier van werken zijn het meest betrokken. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een wereldwijd onderzoek van werkomgevingsspecialist Steelcase, uitgevoerd onder 12.480 kenniswerkers in 17 landen.

De onderzoeksgegevens, verzameld door onderzoeksbureau Ipsos, laten zien dat een derde van alle medewerkers niet betrokken is bij zijn of haar werk en de organisatie. Dit zijn de vijf belangrijke conclusies van het onderzoek:

 • Medewerkersbetrokkenheid correleert met de mate van tevredenheid over de werkomgeving
  Volgens het onderzoek tonen medewerkers die zeer tevreden zijn met meerdere aspecten van hun werkplek ook een grote betrokkenheid. Voor veel organisaties zijn daarin nog veel stappen te nemen, want slechts 13 procent van de onderzochte kenniswerkers is erg betrokken en erg tevreden met zijn werkplek. Voor ontevredenheid over de werkplek en weinig betrokkenheid geldt dezelfde samenhang. 11 procent van de kenniswerkers is erg ontevreden over het kantoor en toont ook amper betrokkenheid.
 • Betrokken medewerkers hebben meer zeggenschap over hun manier van werken
  Een onderscheidend kenmerk van betrokken medewerkers is dat zij vaak een grote mate van keuzevrijheid en zeggenschap hebben over waar en hoe ze werken. Dit komt doordat de kantoorruimte deze mogelijkheden daadwerkelijk biedt en doordat zij hierbij worden gesteund door het management. Dit betekent ook dat zij hun privacy beter kunnen managen en zich beter kunnen concentreren op hun werk, als dat nodig is.
 • Er is nog steeds twee keer zoveel vaste technologie als mobiele technologie in gebruik
  Hoewel mobiele apparaten voor persoonlijk gebruik wereldwijd allang gemeengoed zijn, laat deze studie zien dat binnen organisaties mensen het nog steeds twee keer zo vaak met ‘fixed technology’ als met mobiele apparatuur moeten doen. Maar liefst 86 procent van de kenniswerkers wereldwijd maakt nog gebruik van een vaste telefoonlijn en 80 procent van desktopcomputers. De percentages voor flexibele apparaten liggen een stuk lager: laptops (39%), mobiele telefoons (40%) en tablets (13%).
 • Traditionele werkvormen blijven bestaan
  Over de hele wereld zien de meeste kantoren er hetzelfde uit: een combinatie van open ruimtes en privékantoren. Veruit het grootste gedeelte van de werkenden (drie vierde) werkt in een individueel of gedeeld privékantoor. Er zijn echter grote verschillen tussen landen en Nederland behoort tot de meest progressieve, met volledig open kantoorlandschappen en flexplekken.
 • Culturele context is van invloed op de mate van betrokkenheid
  De meest betrokken medewerkers zijn afkomstig uit opkomende economieën, waar mensen andere verwachtingen van hun werkomgeving hebben dan in Westerse landen. Werkenden uit India en Mexico zijn het meest tevreden en betrokken, terwijl Fransen, Belgen en Spanjaarden de minste betrokkenheid tonen. Het land, de cultuur en de verwachtingen spelen allemaal een rol bij de mate van betrokkenheid en tevredenheid met de werkplek, zo laat het onderzoek zien.

Steelcase wil laten zien dat de fysieke werkplek een strategisch middel is om de medewerkersbetrokkenheid te verbeteren en welke veranderingen de meeste impact hebben: “Voor organisaties die vooruit willen is het belangrijk om met een open blik te kijken naar de verschillende factoren die medewerkersbetrokkenheid beïnvloeden. De werkplek is één van die factoren, dat laat dit onderzoek duidelijk zien”, aldus Christine Congdon, director of research communications. “Vooral zeggenschap over de werkplek is daarbij belangrijk. De meest betrokken medewerkers hebben veel inspraak in hoe zij hun eigen werksituatie kunnen inrichten. Ze kunnen bijvoorbeeld afhankelijk van hun gemoedstoestand en de taak die ze op dat moment moeten uitvoeren, kiezen waar ze in het kantoor werken en op wat voor een soort werkplek. Een goed ingerichte werkplek kan bovendien dienen als weerspiegeling van de bedrijfsstrategie, het merk en de cultuur – ook dat beïnvloedt de betrokkenheid.”

 

Het volledige rapport kunt u hier downloaden

 

Tien tips om beter te denken op het werk

Amsterdam, 23 februari 2016 – Er zijn maar weinig mensen die op hun werk volledig naar hun mogelijkheden presteren. Een belangrijke oorzaak hiervoor is de overvloed aan afleiding en storende invloeden waaraan ze vrijwel onafgebroken blootstaan. Gebaseerd op neurowetenschappelijke studies en eigen onderzoek, komt werkomgevingsspecialist Steelcase met 10 tips om beter te denken.

 

 1. Bepaal je doel

Om gericht te kunnen denken en werken, is het bovendien nodig dat je brein weet dat een taak afgebakend is, in resultaat of in tijd. Je taken en meetings een duidelijk begin- en eindpunt geven, helpt je hersenen om optimaal gebruik te maken van de beschikbare resources.

 

 1. Kijk naar buiten

Het is niet voor niets dat je vaak de beste ideeën krijgt als je onder de douche staat, autorijdt of aan het rennen bent. Als we onze gedachtes de vrije loop laten, worden neuronen gedwongen andere paden te bewandelen en verwerken we informatie op een andere manier. Het werkt doorgaans goed om een probleem bewust even te laten voor wat het is en je brein ondertussen onbewust zijn werk te laten doen. Kijk even naar buiten – een boom is geen storend element, maar een hulpmiddel om onze hersenen te helpen ontspannen.

 

 1. Maak een to-do list

Door gestructureerd een lijst van taken af te werken, activeren we ons beloningssysteem, motiveren we onszelf en beperken we het gevoel van stress. Positieve resultaten zorgen ervoor dat er positieve feedback naar onze hersenen gaat. Hoewel dingen van je lijst afvinken misschien kinderachtig klinkt, zijn ze een uitstekende stimulans voor ons brein.

 

 1. Denk in het hier en nu

Mindfulness – je gedachten in het hier en nu houden – geldt als één van de beste manieren om je hersenen te trainen en beter te leren denken. Mindfulness vergroot aantoonbaar de hoeveelheid gamma-activiteit in de hersenen, wat duidt op hogere cognitieve prestaties en gerichte gedachten.

 

 1. Take a break

Net als ons lichaam, worden ook onze hersenen op een bepaald moment moe. De capaciteit van het menselijk brein is beperkt. De meeste mensen kunnen zich niet langer dan drie kwartier tot een uur volledig focussen. Zorg voor tussentijdse doelstellingen die binnen een kort tijdsbestek zijn te realiseren en neem tussendoor voldoende pauzes om je hersenen de broodnodige rust te geven.

 

 1. Kom dichterbij

De mate van aandacht wordt grotendeels bepaald door hoe dicht we bij de bron zijn die onze sensoren stimuleert. Om tot nieuwe ideeën te komen, moeten we in ruimtes werken waar we de anderen goed kunnen horen, waar iedereen gemakkelijk oogcontact met elkaar kan maken en waar we gemakkelijk toegang hebben tot gedeelde documenten en andere informatiebronnen en hulpmiddelen.

 

 1. Beweeg

De realiteit is dat te lang achter elkaar zitten het concentratievermogen negatief beïnvloedt. Beweging bevordert de productie van het proteïne BDNF (een zenuwcelstimulerende factor), dat nodig is voor het leren van nieuwe dingen, het onthouden van zaken en het denken in concepten.

 

 1. Stop met multi-tasken

Onze hersenen zijn simpelweg niet geschikt om continu onze aandacht op meerdere dingen tegelijkertijd te richten. Waar we denken dat we aan het multi-tasken zijn, is het feitelijk zo dat onze brein in een hoog tempo aan het schakelen is tussen de ene en de andere taak. En hoe meer we het doen, hoe slechter we in staat zijn om prioriteiten te stellen.

 

 1. Praat tegen jezelf

Iedereen kent wel het gevoel dat je je eigenlijk moet concentreren, maar dat je gedachten alle kanten opgaan. Activiteiten als schrijven, tekenen of praten (tegen jezelf, je computer, je telefoon of andere dingen die niet terug praten) helpen om je gedachten helder te krijgen en los te komen van zaken die je afleiden van wat je moet doen.

 

 1. Slaap

Slaap speelt een ontzettend belangrijke rol in ons vermogen om ons te focussen en te concentreren. Wanneer iemand te weinig slaapt, kan hij minder goed nadenken, leren en zijn gemoedstoestanden minder goed onder controle houden.

Werkomgeving sluit slecht aan bij het menselijk brein

Kenniswerkers worden vrijwel continu afgeleid van hun eigenlijke werkzaamheden. Dit is grotendeels terug te voeren op een gebrek aan begrip over hoe het menselijk brein functioneert en hoe ze hun aandachtspanne kunnen reguleren. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het meest recente wereldwijde onderzoek van werkomgevingsspecialist Steelcase, dat een meta-analyse van neurowetenschappelijk en cognitief onderzoek omvat, aangevuld met eigen onderzoek naar het gedrag van kenniswerkers en de manier waarop ‘werk’ verandert.

‘Iemand die in een open kantoor aan een concentratietaak werkt, wordt gemiddeld om de elf minuten onderbroken of afgeleid en dan kost het de nodige tijd om weer helemaal in de taak te komen waar hij mee bezig was’, zegt Donna Flynn, vice president van Steelcase Workspace Futures. ‘Afleiding en het onvermogen om je te kunnen concentreren hebben een negatieve invloed op de productiviteit, de betrokkenheid, het welzijn en de algehele prestaties binnen organisaties. We streven ernaar om effectiever te worden, maar hoe harder we het proberen, hoe vermoeider ons hersenen lijken te geraken. Een gebrek aan concentratie en focus lijkt een wijdverbreid fenomeen onder kenniswerkers, met name doordat ze maar weinig begrip hebben van wat “aandacht” is en waarvoor het dient, doordat ze niet weten hoe ze hun aandachtcurve kunnen reguleren en doordat ze te beperkt toegang hebben tot werkplekken die aansluiten bij hun gemoedstoestand en de manier waarop het menselijk brein functioneert.’

Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat hersenen een beperkte energiecapaciteit hebben en dat ons brein twintig procent gebruikt van onze totale lichaamsenergie. Dit maakt het fysiek onmogelijk om acht uur aaneengesloten volledig gefocust te zijn, met maximale productiviteit en de best mogelijke output. De realiteit is dat de aandachtscurve van ons brein gedurende de dag een natuurlijk ritme heeft, met pieken en dalen. Als we ons daar beter van bewust zijn, kunnen we ons gedrag daarop sturen. Uit het onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat multi-tasking alleen maar leidt tot minder productiviteit en slechtere resultaten. Mindfullnesstrainingen kunnen helpen bij het bereiken van een betere en langere focus. Ook de werkomgeving kan een positieve rol spelen, in die zin dat het kan helpen bij het maken van betere keuzes die aansluiten bij de manier waarop onze brein functioneert. ‘Een goede werkomgeving omvat werkplekken voor concentratie, ontspanning, samenwerking, inspiratie en rust. De werkomgeving en het brein komen zo op een natuurlijke manier samen, waardoor we uiteindelijk beter kunnen denken’, aldus Flynn.

De onderzoekers van Steelcase hebben drie breinmodi geïdentificeerd, met de daarbij behorende gedragingen en omstandigheden. Als kenniswerkers er in slagen om dagelijks regelmatig af te wisselen tussen de drie modi, zullen ze hun aandachtspanne door de dag heen beter kunnen reguleren.

Focus – Om opperste concentratie te bereiken moeten externe afleidingen en interne gedachten die spontaan opduiken, worden geminimaliseerd. Iedere keer dat we worden afgeleid, verbruiken we immers een stukje van onze eindige hersencapaciteit en geven we het limbische systeem de kans om onze concentratie te ondermijnen. Het limbische systeem is het gedeelte van de hersenen dat onder andere zorgt dat we snel reageren op waarnemingen uit onze onmiddellijke omgeving als onderdeel van ons overlevingsmechanisme. Vandaar dat we bijna automatisch opkijken als er bijvoorbeeld iemand langs loopt of als de telefoon naast ons begint te rinkelen. In de open kantoren van tegenwoordig kan dat tot veel concentratieverlies leiden. Uit eigen onderzoek van Steelcase (*) blijkt dat ‘je kunnen concentreren op het werk’ en ‘werken in teamverband zonder onderbroken te worden’ lager scoren dan andere werkplekgerelateerde criteria, zeker in landen als Frankrijk, België, Spanje, UK, Duitsland en Turkije, In Nederland liggen de scores met respectievelijk 34 en 42 procent rond het gemiddelde. Iedere werkomgeving zou dan ook moeten voorzien in plekken waar mensen ongestoord kunnen werken, individueel en in teamverband, en waar er tenminste geen afleiding van buitenaf is.

Regeneration & Inspiration – Het is belangrijk om te onderkennen dat afleiding niet altijd negatief is, omdat het onze hersenen ook de kans geeft om tot rust te komen en te ontspannen. Hoewel dagdromen in de zakelijke wereld over het algemeen een negatieve connotatie heeft, heeft het dus wel degelijk een functie. Informeel contact met collega’s, koffie- en lunchruimtes en plekken om even uit te rusten, helpen kenniswerkers die cognitief onder druk staan te relaxen en nieuwe inspiratie te vinden.

Activation – Beweging verhoogt het zuurstofgehalte in de hersenen en stimuleert op die manier de werking van het brein. Uit onderzoek blijkt dat mensen die aan een loopbureau werken, vragen 35 procent beter beantwoorden dan mensen die aan een normaal bureau zitten. Steelcase pleit daarom voor toegankelijke ruimtes die de mensen stimuleren om gedurende de dag regelmatig te bewegen, om gezond te blijven van lijf en leden.

Flynn: ‘Door ons bewust te zijn van de beperkingen van ons brein en tegelijkertijd de enorme mogelijkheden ervan te zien, kunnen we werkomgevingen ontwerpen die helpen om mensen beter te laten denken, en daarmee hun prestaties en welzijn te verbeteren.’

(*) Ipsos onderzoek uitgevoerd in opdracht van Steelcase in 17 landen in 2014

Thomas Rau op de shortlist voor The Circulars Award 2016

Amsterdam, 21 december 2015 — Thomas Rau, oprichter van Turntoo en RAU Architects, staat op de shortlist voor The Circulars Award 2016 in de categorie “Fortune Award for Circular Economy Leadership”.  The Circulars is een vooraanstaande prijs voor vernieuwers in de circulaire economie, die in januari 2016 uitgereikt zal worden tijdens het World Economic Forum in Davos.

Andere finalisten in de categorie Leadership zijn onder andere: Else Bos, CEO van PGGM en Feike Sijbesma, CEO van DSM. De prijs beloont persoonlijkheden, die op een inspirerende manier leiderschap tonen in de transitie naar een circulaire economie.

De motivatie van de jury: Thomas Rau is oprichter van Turntoo en RAU Architects, twee van de eerste bedrijven in Nederland, die zich richten op de circulaire economie. Hij creëerde een aantal van de originele voorbeelden voor circulaire business modellen en concepten zoals het Licht als Service (Pay per Lux) concept, dat hij samen met Philips in 2010 ontwikkelde, een model om wasmachines op performance basis te verhuren in samenwerking met Bosch en Eigenhaard (2012), het eerste circulaire gebouw als grondstoffen depot voor de gemeente Brummen in 2013 en het eerste circulaire en energie positieve gebouw voor Netwerkbedrijf Liander in 2015. Kort geleden lanceerde Turntoo een initiatief voor de Universele Verklaring van de rechten van de Materialen als een bijdrage om circulaire principes op een globaal niveau te verankeren.

Fotografie: Hans Lebbe -HLP Images

Fotografie: Hans Lebbe -HLP Images

Voor meer informatie en een video van Thomas Rau: https://thecirculars.org/finalists.

Thomas Rau, oprichter van Turntoo en RAU Architects, finalist voor de Circulars Award 2016 in de categorie Fortune Award for Circular Economic Leadership. “The world’s premier circular economy award program” wordt georganiseerd door de Young Global Leaders van het World Economic Forum in samenwerking met Accenture.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Steelcase
Al meer dan honderd jaar ondersteunt Steelcase Inc. toonaangevende bedrijven wereldwijd bij het creëren van geweldige ervaringen, daar waar het werk gebeurt. De Steelcase-groep, die onder meer de merken Steelcase en Coalesse omvat, biedt een uitgebreid portfolio van meubilair, technologie en diensten gericht op het zo goed mogelijk benutten van het menselijk potentieel en het vergroten van de sociale, economische en ecologische duurzaamheid. Steelcase heeft een wereldwijde dekking via een netwerk van kanalen, inclusief meer dan 800 dealers. Steelcase is wereldwijd actief, marktleider en beursgenoteerd en behaalde over het boekjaar 2015 een jaaromzet van $ 3,1 miljard. Meer informatie vindt u op www.steelcase.nl.

50 procent meer fouten door multi-tasking

Uit onderzoek van werkomgevingsspecialist Steelcase in samenwerking met bekende neurowetenschappers blijkt dat mensen veelvuldig de verkeerde keuzes maken in de manier waarop ze werken. Waar we denken dat we slim bezig zijn, leiden onjuiste aannames over ons brein en de gedragingen die hieruit voortvloeien juist tot een lagere productiviteit en minder goede prestaties.

De niet aflatende stroom e-mails, de veelheid aan social media-berichten en het grote aantal devices dat we gebruiken, zijn slechts enkele van de oorzaken die ertoe leiden dat we ons op het werk nog maar moeilijk kunnen concentreren. Tegelijkertijd streven we ernaar om meer in minder tijd te doen. ‘Cognitieve druk’ of ‘werkstress’ geldt dan ook niet voor niets als het grootste arbeidsrisico van de 21e eeuw. En die druk of stress neemt nog verder toe doordat we veelvuldig verkeerde keuzes blijken te maken als het gaat om de manier waarop we werken, blijkt nu uit onderzoek van werkomgevingsspecialist Steelcase. Deze ‘verkeerde’ keuzes zijn terug te voeren op een gebrekkig begrip van of te weinig bewustzijn over hoe ons brein werkt en hebben een lagere productiviteit, minder creativiteit en meer fouten tot gevolg.

Op basis van uitgebreide observaties van hoe mensen werken, heeft Steelcase zes veelvoorkomende valkuilen of misvattingen over de werking van het menselijk brein op een rijtje gezet.

 1. Ik kan me beter concentreren als ik zit

De realiteit is dat te lang achter elkaar zitten het concentratievermogen juist negatief beïnvloedt. Beweging bevordert de productie van het proteïne BDNF (een zenuwcelstimulerende factor), dat nodig is voor het leren van nieuwe dingen, het onthouden van zaken en het denken in concepten. Regelmatig bewegen gedurende een werkdag verbetert het concentratievermogen.

 1. Tekenen is alleen voor creatieve types

Alle mensen denken in aanleg meer in vormen, beelden en patronen dan in getallen en letters. Het gebruik van analoge en digitale hulpmiddelen om informatie te visualiseren, ondersteunt ons denken op een natuurlijke manier en draagt bij aan een betere focus.

 1. Ik ben productiever als ik verschillende taken tegelijk doe

Misschien wel de hardnekkigste misvatting die er bestaat als het gaat om hoe we werken. Want wie beantwoordt bijvoorbeeld niet even een paar mailtjes terwijl hij in een conference call zit? Maar we worden niet productiever door te multi-tasken. Bovendien leidt het tot mindere resultaten; meerdere taken tegelijk uitvoeren vergroot de kans op fouten met 50 procent, blijkt uit onderzoek. Onze hersenen zijn simpelweg niet geschikt om continu onze aandacht op meerdere dingen tegelijkertijd te richten. Waar we denken dat we aan het multi-tasken zijn, is het feitelijk zo dat onze brein in een hoog tempo aan het schakelen is tussen de verschillende taken. Een werkplek die vrij is van afleiding en storende invloeden helpt om onszelf in bescherming te nemen.

 1. Mijn brein zorgt ervoor dat ik snel ben afgeleid

Het menselijk brein kan in principe prima voor langere tijd in concentratiemodus zijn, alleen lijkt het erop dat wij mensen dat min of meer verleerd zijn in onze moderne maatschappij waarin we continu blootstaan aan invloeden van buitenaf. Mindfulnesstrainingen kunnen helpen je gedachten beter in het moment te houden. Mindfulness vergroot aantoonbaar de hoeveelheid gamma-activiteit in de hersenen, wat duidt op gerichte gedachten. Een ruimte op het werk waar mensen even tot zichzelf kunnen komen en even de hectiek van kantoor kunnen ontvluchten, helpt om weer de juiste focus te krijgen.

 1. Als ik meer uren werk, doe ik ook meer

Net zoals het lichaam moe wordt, hebben ook de hersenen op een bepaald moment rust nodig. De verwerkingscapaciteit van het menselijk brein is beperkt en volledige focus is over het algemeen niet langer mogelijk dan 45 minuten. Regelmatig even een korte pauze nemen, helpt om even af te schakelen en door de dag heen zo goed mogelijk te denken.

 1. Ik heb aan vier uur slaap per nacht voldoende

Aansluitend bij het vorige punt, is de rol die slaap speelt bij het vermogen om ons te focussen en te concentreren. Wanneer iemand te weinig slaapt, kan hij minder goed nadenken, leren en zijn gemoedstoestanden onder controle houden. ´s Nachts voldoende slapen en door de dag heen bewust korte ontspanningsmomenten inlassen, verbeteren het denkvermogen.

Bewustwording van bovengenoemde misvattingen helpt om meer controle over onze hersenen te krijgen en om bestaande gedragspatronen te doorbreken. Een kantoor dat verschillende zones en verschillende soorten werkplekken omvat, kan hier eveneens een belangrijke rol bij spelen. Het zorgt dat mensen sneller een werkplek kiezen die aansluit bij hun gemoedstoestand. Dit helpt hen op een natuurlijke manier te luisteren naar waar hun brein behoefte aan heeft, waardoor ze beter gaan denken.

 

 

###

 

Over Steelcase

Al meer dan honderd jaar ondersteunt Steelcase Inc. toonaangevende bedrijven wereldwijd bij het creëren van geweldige ervaringen, daar waar het werk gebeurt. De Steelcase-groep, die onder meer de merken Steelcase en Coalesse omvat, biedt een uitgebreid portfolio van meubilair, technologie en diensten gericht op het zo goed mogelijk benutten van het menselijk potentieel en het vergroten van de sociale, economische en ecologische duurzaamheid. Steelcase heeft een wereldwijde dekking via een netwerk van kanalen, inclusief meer dan 800 dealers. Steelcase is wereldwijd actief, marktleider en beursgenoteerd en behaalde over het boekjaar 2015 een jaaromzet van $ 3,1 miljard. Meer informatie vindt u op www.steelcase.nl.

 

Voor meer informatie en high res beeldmateriaal voor de pers:

Steelcase

Manager Brand Communications EMEA

Veerle de Clerck

T: 00 32 479 944 002
E: VDECLERC@steelcase.com

 

Lubbers De Jong
Wilco Rutenfrans
Telefoon: 020 2050421
Email: wilco@lubbersdejong.nl

Twitter: @WilcoLDJ

Steelcase boekt wereldwijd vooruitgang in zijn streven naar duurzaamheid

 Steelcase heeft vandaag zijn 2015 Corporate Sustainability rapport gepresenteerd, waarin de wereldwijde activiteiten en resultaten van de werkomgevingsspecialist op het gebied van duurzaamheid zijn opgenomen. In het rapport wordt dieper ingegaan op de vooruitgang die Steelcase het afgelopen jaar heeft geboekt op ecologisch, sociaal en economisch vlak.

Enkele highlights uit het rapport:

 • Steelcase ligt, ondanks dat zijn wereldwijde productie alleen maar toeneemt, op koers om zijn ambitieuze 2020-doelstellingen te halen aangaande het terugdringen van het energie- en waterverbruik en het verminderen van de hoeveelheid afval.Sustainability
 • Medewerkers van Steelcase hebben het afgelopen jaar meer dan 12.000 uur besteed aan vrijwilligerswerk. Een nieuw bedrijfsrecord.
 • Steelcase heeft in 2015 $4,6 miljoen geschonken aan charitatieve instellingen, waaronder een half miljoen dollar in aanverwante donaties van medewerkers.
 • Steelcase heeft de hoogst mogelijke score behaald in de 2015 Corporate Equality Index, een benchmarking tool waarin het beleid van organisaties ten aanzien van en de dagelijkse omgang met homoseksuele, lesbische, biseksuele en transseksuele medewerkers tot uitdrukking komt.
 • Steelcase heeft volop geïnvesteerd in het welzijn van zijn medewerkers, onder andere in de vorm van specifieke ruimtes die het welzijn ondersteunen, vernieuwende trainings- en ontwikkelingsprogramma’s en uitgebreidere mogelijkheden voor ouderschapsverlof.
 • Eindelevensduurdiensten hebben ervoor gezorgd dat miljoenen kilo’s aan meubilair werden behoed voor de stort.
 • Steelcase heeft in hernieuwbare energie geïnvesteerd voor een bedrag dat gelijkstaat aan zijn totale energieverbruik.
 • Steelcase is toegetreden tot de Circular Economy 100 (CE100), een wereldwijde business community waarvan de leden samen optrekken om een circulair economisch model tot stand te brengen.

 

De inspanningen en resultaten van Steelcase, zijn ook erkend door toonaangevende belangenorganisaties:

 • Steelcase is één van Fortune magazine’s “World’s Most Admired Companies”, dankzij goede scores op innovatie, sociale verantwoordelijkheid en kwaliteit van mensen en producten.
 • Steelcase heeft een Green Power Leadership Award ontvangen van de U.S. Environmental Protection Agency (EPA) Green Power Partnership.
 • Steelcase is toegetreden tot de Renewable Energy 100 (RE100), om bewustwording en investeringen in hernieuwbare energie te stimuleren.

‘Bij Steelcase is het streven naar duurzaamheid nauw verweven met onze passie voor innovatie en het zo goed mogelijk benutten van het menselijk potentieel’, zegt Jim Keane, President en Chief Executive Officer van Steelcase. ‘Ons 2015 rapport geeft de vooruitgang weer die wij het afgelopen jaar hebben gerealiseerd. Wij geloven dat we dit kunnen bereiken door kleine verbeteringen in onze dagelijkse routine door te voeren. Op die manier willen we een positieve impact hebben op de generaties die na ons komen.’

 

###

 

Voor meer informatie over het 2015 Steelcase Corporate Sustainability Report en de belofte van Steelcase voor de toekomst, bezoekt u: csr.steelcase.com.

 

Steelcase Education introduceert nieuwe Active Learning-collectie

Steelcase Education, de afdeling van werkomgevingsspecialist Steelcase die zich richt op de onderwijssector, brengt onder de naam ‘Verb’ een geïntegreerde lijn van meubilair uit voor in het klaslokaal, bestaande uit verstelbare tafels voor studenten, een leraren-unit en whiteboards. De Verb-lijn maakt een meer flexibel gebruik van het klaslokaal mogelijk. Dit komt de mobiliteit en betrokkenheid van leerlingen ten goede, wat op zijn beurt een gunstige uitwerking heeft op hun prestaties.

Uit onderzoek van Steelcase Education blijkt dat opleidingen steeds vaker gebruikmaken van nieuwe leermethoden, waarbij colleges en discussiegroepen veelvuldig worden afgewisseld met werken in projectteams en samenwerking in kleine groepjes. Waar eenzijdige kennisoverdracht door de leraar afneemt (47%), vinden er steeds meer klassendiscussies (72%) en leren in groepen (23%) plaats. Verb speelt op deze ontwikkeling in doordat het leraar en studenten in staat stelt gemakkelijk en snel te schakelen tussen concentratietaken en een opstelling die gericht is op samenwerking. Verb is ontwikkeld vanuit het idee dat ieder individu op zijn eigen manier leert en gebaseerd op de principes van Active Learning, een model dat inzichten op het gebied van pedagogiek, technologie en ruimte combineert, en faciliteert op deze manier verschillende vormen van leren.

In de praktijk blijkt dat de meeste klaslokalen nog niet geschikt zijn om de verschillende onderwijsvormen op een goede manier te ondersteunen. ‘Volgens de principes van Active Learning zou de nieuwe generatie klaslokalen een meer flexibele omgeving moeten zijn die op een natuurlijke manier aansluit bij de wijze waarop leerlingen en studenten tegenwoordig kennis opdoen’, zegt Sean Corcorran, General Manager bij Steelcase Education.

Verb

De Verb-lijn omvat de volgende drie elementen:

 • Leraren-unit. Deze unit biedt ruime opslagmogelijkheden en een aanpasbaar plateau die in twee richtingen 360-graden roteert om zowel zit- als staande houdingen te ondersteunen. Het omvat tevens een werkzone en een samenwerkingszone. Leraren kunnen dSteelcase - Verb - 0 low resankzij zwenkwieltjes snel en gemakkelijk tussen de verschillende onderwijsvormen schakelen.
 • Studententafels. Uniek vormgegeven tafels voor verbeterde zichtlijnen, zodat studenten ongeacht de opstelling tegelijkertijd de leraar en elkaar kunnen zien. Hulpmiddelen die het leren en samenwerken ondersteunen, kunnen direct bij de tafel worden aangeboden, terwijl de studenten dankzij zwenkwieltjes gemakkelijk van werkvorm kunnen veranderen.
 • Whiteboards. De in de tafels geïntegreerde whiteboards ondersteunen op een effectieve manier de samenwerking. Met behulp van de whiteboards kan tevens snel een opstelling worden gecreëerd die privacy biedt, bijvoorbeeld voor het afnemen van toetsen. De whiteboards zijn gemaakt van e3 ceramicsteel™, gepatenteerd materiaal dat ultra glad is, spiegeling tegengaat en vrijwel onverwoestbaar is.

Node

De Node, de iconische stoel voor in de klas, ondersteunt eveneens verschillende leervormen en stimuleert een actieve houding meer betrokkenheid van leerlingen. De Node vormt daarmee een logische aanvulling op de Verb-collectie. De Node die in 2010 op de markt werd gebracht, is nu vernieuwd:

 • In hoogte verstelbare kruisvoet voor maximale beweging, naast de reeds langer bestaande drievoet met opbergmogelijkheden.
 • Tablethouder op het werkblad om op een gemakkelijke en verantwoorde manier gebruik te maken van tablets en smartphones terwijl het werkblad vrij blijft voor andere doeleinden.

Corcorran: ‘Verb faciliteert leerlingen om in samenwerking nieuwe concepten te ontwikkelen en ideeën uit te wisselen. Tegelijkertijd kunnen leraren met Verb eenvoudig schakelen van een collegevorm naar projectonderwijs. Een flexibel klaslokaal zorgt dat studenten langer betrokken blijven bij de inhoud en bij elkaar, wat een positieve impact heeft op hun leerresultaten.’

Steelcase zet met de toepassing van innovatieve technologieën in op het intelligente kantoor

Werkomgevingsspecialist Steelcase zet met nieuwe concepten en ideeën in op ‘The Intelligent Office, de werkomgeving van de toekomst die technologie in de ruimte en het meubilair integreert. De belangrijkste doelen die hierbij worden nagestreefd, zijn het verbeteren van de samenwerking tussen mensen en hen meer controle geven over factoren die de productiviteit en de kwaliteit van hun werk negatief kunnen beïnvloeden, zoals geluid, onderbrekingen en afleiding, licht en temperatuur.

Het Intelligent Office-concept van Steelcase bestaat er uit dat sensoren in de kantoorinrichting worden geïntegreerd die data verzamelen en combineren. Uit de dataset die met behulp van deze embedded technology wordt opgebouwd, kan na verloop van tijd betekenisvolle informatie worden gedestilleerd over hoe mensen werken en kunnen nieuwe inzichten worden opgedaan over hun voorkeuren ten aanzien van de werkomgeving. Steelcase wil op basis hiervan komen tot een kantooromgeving die nog gerichter en beter de samenwerking tussen mensen ondersteunt en storende invloeden zo veel mogelijk uitbant.

‘Concentratie is een schaars goed’, zegt Allan Smith, global vice president of marketing bij Steelcase. ‘Dit is één van de conclusies die wij getrokken hebben na het analyseren van de resultaten van neurowetenschappelijk onderzoek naar de impact van het menselijk denken enSteelcase mediascape and Prysm gedrag op hun werk. Dit in combinatie met de diepgaande studies die wij de afgelopen jaren gedaan hebben naar de veranderende manier van werken, de werkomgeving en nieuwe technologieën, biedt ons nu al volop aanknopingspunten om het concept van het intelligente kantoor verder uit te werken, op zo’n manier dat het bijdraagt aan het cognitieve, emotionele en fysieke welbevinden van mensen. Met de inzichten die voortkomen uit de toepassing van sensoren, zullen wij een nadere invulling en een concrete uitvoering kunnen geven aan het begrip ‘The Intelligent Office’. Voor de toekomst voorzien wij een werkomgeving die kenniswerkers helpt om zich op het werk beter te voelen en die hen optimaal faciliteert om beter te denken.

Uit neurowetenschappelijk onderzoek blijkt dat het concentratievermogen van mensen niet onbeperkt is. Net als de rest van het menselijk lichaam raken ook de hersenen op een bepaald moment vermoeid. Activiteiten als het uitvoeren van analyses, het bepalen van prioriteiten, het maken van planningen en kritisch denken zijn zogenaamde ‘energievreters’. Om energie te sparen en deze zo goed mogelijk te benutten, werken onze hersenen in pieken en dalen. Uit de meta-analyse die Steelcase heeft uitgevoerd op neurowetenschappelijke studies blijkt dat mensen die hun productiviteit en creativiteit willen vergroten, vooral niet meer uren moeten werken en evenmin moeten proberen om hun concentratietijd op te rekken. In plaats daarvan zouden ze moeten leren het ritme van hun concentratievermogen beter te managen gedurende de dag en hun activiteiten af te stemmen op hun energieniveau.

De inrichting van de werkomgeving kan hierbij een belangrijke rol vervullen. Door het beperken van storende invloeden die de concentratie doen afnemen. En ten tweede door de werkomgeving te ontwerpen als een ecosysteem van verschillende zones (samenwerking-individueel) en settings (formeel-informeel). ‘Medewerkers worden hiermee gefaciliteerd om een werkplek te kiezen die past bij hun gemoedstoestand, hun energielevel en de taken die ze op dat moment willen uitvoeren’, aldus Smith. ‘Het inzicht in de werking van onze hersenen helpt ons om een werkomgeving te ontwerpen die mensen in staat stelt om hun gedachtes en cognitieve informatie te ontsluiten naar de technologische hulpmiddelen waarmee ze zich omringen. Dit zorgt er ten eerste voor dat mensen minder snel overprikkeld raken en ten tweede dat ze informatie beter en gemakkelijker met anderen kunnen delen.’

Het Intelligent Office-concept van Steelcase omvat:

Brody WorkLounge met sensoren Een sensor in de nieuwe Brody WorkLounge stoel activeert een rood licht rondom Brody om anderen er op attent te maken dat de unit in gebruik is. Via een eenvoudig te bedienen audiopanel kunnen mensen de gewenste muziek selecteren, die via in de hoofdsteun geïntegreerde speakers wordt afgespeeld. En dankzij de mogelijkheid om de leuning voor de onderrug te verwarmen, ervaren mensen een comfortabel gevoel en blijven ze gevrijwaard van kou. Een factor die een sterke negatieve impact heeft op het concentratievermogen.

Intelligent Divisio™ Screen – Het concept Divisio screen, voor de scheiding van individuele werkplekken, laat middels een signalering zien of de ruimte vrij of bezet is. Het display omvat tevens een datum-, tijd- en temperatuuraanduiding. De screen heeft daarnaast een ‘niet storen’-knop zodat medewerkers hun collega’s er op kunnen attenderen dat ze niet gestoord willen worden. De device verschaft de gebruiker ten slotte informatie die betrekking heeft op hun welzijn en de taken die ze moeten uitvoeren, zoals notificaties om regelmatig op te staan en te bewegen, pauzes te nemen en voor aankomende vergaderingen.

Gesture stoel met geïntegreerde slimme technologie – Sensoren die in de Gesture stoel kunnen worden geïntegreerd, monitoren de houdingen, de zitgewoontes en stressniveaus en leren de gebruiker beter te zitten. Wanneer iemand in de Gesture zit, wordt de informatie over zijn zitgedrag getoond op een iPad. Deze technologie wordt aangeboden in samenwerking met Darma, de toonaangevende technologieleverancier op dit gebied..

media:scape TeamStudio met V.I.A (Vertical Intelligent Architecture) – Om teams op afstand effectiever te laten samenwerken, hebben V.I.A. wanden geïntegreerde, intuïtieve multi-touch schermen waarmee de teamleden real-time samen content kunnen maken. De teamleden kunnen de inhoud op het scherm tegelijkertijd swipen, aanpassen, uitbreiden en opslaan. Camera’s zijn zo gepositioneerd dat er optimale zichtlijnen ontstaan voor collega’s op afstand om tegelijkertijd zowel de digitale als de analoge informatie te zien. Ingepaste media:scape-technologie van Steelcase maakt het eenvoudig om content te delen vanuit een groot aantal verschillende devices. Het interactieve scherm wordt ontwikkeld in samenwerking met Prysm.