- Wat kun doen om jouw pr-campagne te laten slagen, mensen aan je te binden en een respectabele naam in een bepaalde markt op te bouwen? Dat is voor grote organisaties, die hun producten en diensten aan meerdere branches leveren, vaak een behoorlijke uitdaging. Deze 10 communicatietips helpen jouw organisatie om nog betere pr-campagnes te realiseren, op te vallen en de business te vergroten.
Tip 1: Zorg voor managment buy-in
Voor de start van elke pr-campagne geldt dat zowel de missie als de visie van de organisatie bekend moeten zijn, en dat het overkoepelende communicatieplan aansluit bij de gekozen strategie. Daarom worden pr-campagnes met goedkeuring van de directie opgesteld. Met deze steun gaan vervolgens pr- en marketingmedewerkers aan de slag.
Tip 2: Ken de uitdagingen van je doelgroep
Bepaal eerst wie de doelgroep is en wat hen bezighoudt. Doe vervolgens geen aannames, maar ga met een aantal klanten of prospects uit de doelgroep in gesprek om hun uitdagingen echt te leren kennen. Vooraf kun je natuurlijk zelf diverse bronnen raadplegen en checken of de door jouw gevonden uitdagingen ook overeenkomen met de werkelijkheid. Klanten zullen deze extra verdiepingsslag waarderen en je wordt er zelf letterlijk wijzer van.
Tip 3: Raadpleeg interne branche-experts
Ongetwijfeld zijn er specialisten te vinden die alles weten van een specifieke branche, omdat ze er al jarenlang in werkzaam zijn. Vraag hen wat hun visie is op de wijze waarop de organisatie een antwoord geeft op de benoemde uitdagingen. Schrijf dit verhaal vervolgens op. Dan heb je waarschijnlijk al waardevolle content verkregen die je als blog of artikel in jouw campagne kunt gebruiken.
Tip 4: Schakel externe partijen in om branches beter te verkennen
Mensen zullen eerder iets tegen een derde partij zeggen omdat er dan geen commercieel belang in het spel is. Door externe partijen met klanten in gesprek te laten gaan verkrijg je nog betere inzichten om in je pr-campagne te verwerken. Je kunt daardoor ingaan op uitdagingen waar je in eerste instantie het bestaan niet van wist.
Tip 5: Werk samen met branchespecialisten of bekende persoonlijkheden
“Als hij het zegt, dan zal het wel waar zijn!” Ken je dat gevoel? Dat zullen klanten ook hebben met branchespecialisten of bekende persoonlijkheden. Betrek daar waar mogelijk belangrijke influencers bij je pr-campagne en bouw een intensieve relatie met hen op om jouw merk nog zichtbaarder te maken.
Tip 6: Maak van medewerkers ambassadeurs
Gebruik de kracht van de eigen organisatie. Als je honderden mensen in dienst hebt en zij de pr-campagne online via hun persoonlijke social media kanalen willen delen worden ineens duizenden of zelfs tienduizenden mensen bereikt. Gratis brengen zij het merk tot leven.
Tip 7: Doe aan storytelling
Spreek mensen in een pr-campagne aan, zoals je dat normaal gesproken tijdens een persoonlijke ontmoeting ook zou doen. Vertel boeiende en herkenbare verhalen en maak duidelijk waarom je iets doet. Dan ontstaat er emotioneel contact met de lezer en wordt de kans groter dat de klant contact met je opneemt.
Tip 8: Gebruik sterke visuele middelen
Om nog beter als expert gezien te worden in een bepaalde branche helpt het om gebruik te maken van boeiend en inspirerend beeldmateriaal, zoals duidelijke graphics en foto’s. Ook een aansprekende klantvideo mag eigenlijk niet ontbreken, omdat mensen nu eenmaal visueel zijn ingesteld.
Tip 9: Durf iets geks of onverwachts te doen
Opvallen bij de doelgroep kan ook door iets te doen wat men niet verwacht. “Colors de Bennetton” speelt daar bijvoorbeeld op in door duidelijk te maken dat huidskleur er niet toe doet en hun kleding voor iedereen toegankelijk is. Ook bespraken we in een eerdere blog dit voorbeeld van Bynder, die tijdens de zomervakantie geen medewerkers toeliet op kantoor. Echt opvallen heeft in de meeste gevallen niet direct met jouw producten of diensten te maken, maar kan bijvoorbeeld ingaan op een trend, een specifiek moment in het jaar of een maatschappelijke uitdaging.
Tip 10: Bepaal hoe het succes eruit ziet
Vergeet tot slot niet om altijd te vertellen wat je probeert te bereiken met een pr-campagne. Het kan bijvoorbeeld om een omzetdoelstelling gaan, brand awareness of het veroveren van een gewenste marktpositie. Maak het meetbaar en communiceerbaar, zodat iedereen weet hoe je het gedaan hebt.