Skip to main content

Facebook, LinkedIn, YouTube en Instagram zijn aanjagers van het snelst groeiende marketinginstrument om je boodschap over te brengen; online videomarketing. Maar hoe verpak je deze boodschap, zodat kijkers tot het eind geboeid blijven, contact met je opnemen of je op het juiste moment herinneren? Wie er iets langer over nadenkt zal tot de conclusie komen dat het maken van een professionele video een vak is.

Het belang van video

Voor organisaties die via sociale media hun boodschap willen verspreiden zijn video posts zeer lucratief. Recent onderzoek, door artificial intelligence video editor rawshorts, laat zien dat 81% van de ondervraagde bedrijven video al gebruikt als marketingtool en dat 58% van de klanten zegt bedrijven meer te vertrouwen na het zien van een online video. De grootste verdienste? 93% van de bedrijven zegt nieuwe klanten geworven te hebben na het plaatsen van een video op sociale media! Klik hier voor de bijbehorende infographic. Ongetwijfeld heeft dit te maken met het feit dat een video maar liefst 1200 procent vaker gedeeld wordt dan een geschreven bericht met een statische afbeelding en tekst.

De te behalen resultaten zijn groot…

…mits er voldaan wordt aan een aantal randvoorwaarden, waaruit blijkt dat professionele video’s maken een vak is. Deze randvoorwaarden zijn van invloed op de kwaliteit van de video en het bijbehorende kijkgedrag. Denk daarbij onder andere aan:

  • Een duidelijk script, wat het waard is om naar te kijken.
  • Goed geluid, waarbij achtergrondgeluiden zijn verwijderd.
  • Gelijklopende ondertiteling, omdat in openbare ruimtes video’s vaak zonder geluid bekeken worden.
  • Een persoonlijk verhaal, want mensen leren graag van anderen.
  • Bijpassende muziek, waardoor kijkers nog langer geboeid blijven.
  • De optimalisatie voor mobiel, waarbij video’s zowel horizontaal als verticaal op smartphone of tablet te zien moeten zijn.
  • De stand van de camera en de hoek van waaruit gefilmd wordt.
  • Herkenbaarheid, want waarmee wil jouw bedrijf opvallen en echt ‘anders’ zijn?
  • Een mediaplan, waarin beschreven staat op welke manier de video geactiveerd gaat worden over de verschillende online kanalen.

Allemaal zelf doen of uitbesteden?

Kun je zelf aan alle randvoorwaarden voldoen? Trap in ieder geval niet in de valkuil om jezelf of een collega zomaar eens met de smartphone op te nemen, zonder dat hiervoor een goed plan en script voor gemaakt is. Een slecht gemaakte video, die honderden of duizenden keren gedeeld wordt, kan namelijk ook foute pr opleveren en het bedrijfsimago ernstige schade toebrengen. Nog een andere reden om met elkaar in gesprek te gaan is dat de resultaten gemeten worden en we er alles aan doen om jouw organisatie viraal te laten gaan.

Iets bekijken?

Dat kan! Kijk bijvoorbeeld eens naar de video’s die wij elke week voor Mimaki maken via deze link.