Een merkwaardige titel wellicht? Ik zal het je uitleggen, want lang niet altijd worden klanten omarmd en in de watten gelegd. Met enige verbazing las ik onlangs een nieuwsartikel, waarin zo’n 125 grote bedrijven de aanval openen op vooraanstaande grote beursgenoteerde IT-leveranciers. De reden? Zij worden opgescheept met wurgcontracten, onduidelijke licentiestructuren en enorme naheffingen aan het einde van het jaar. Gaan we het daar over hebben? Nee. Maar wel over manieren waarop het anders kan.
Omarmen begint met klantvriendelijkheid
“Een moment geduld alstublieft, u bent wachtende nummer zeven, helaas wij zijn nu niet bereikbaar maar stuur een e-mail naar…” Het is je vast weleens overkomen. Bedenk dan eens bij welke organisatie dat was. Je zult waarschijnlijk ervaren dat deze klantonvriendelijkheid vaak voorkomt bij organisaties of instellingen die ‘te groot’ geworden zijn en alleen maar kunnen werken volgens vaste patronen en procedures. Het zijn de organisaties waarbij werknemers niet meer zelf verantwoordelijkheid mogen nemen. Wil je vaker omarmt worden, en niet in iemands wurggreep geklemd zitten, neem dan bij de keuze van een leverancier ook eens de teamspirit mee die je van een nieuwe leverancier kunt verwachten. Die professionele teamspirit ervaar je overigens vaker bij kleinere of middelgrote bedrijven.
Overweeg vaker open source
De grote beursgenoteerde softwaregiganten vermenigvuldigen licentieprijzen naar rato als een klant krachtigere pc’s of servers koopt. Het extra verdienmodel is dat ze zoveel mogelijk tools naar binnen brengen om deze naheffingen op licenties te kunnen doen. Het uitgangspunt van open source is compleet anders en een stuk klantvriendelijker. Opensourcesoftware verschuift de kracht van technologie naar de mensen die het gebruiken. Er is geen vendor lock-in meer en de dominantie van IT-leveranciers verdwijnt. De broncode is immers vrij beschikbaar voor het publiek en iedereen kan het aanpassen zonder allerlei naheffingen te hoeven betalen. Je omarmt in feite, samen met een internationale community van ontwikkelaars, de vooruitgang. Want wie kan nu beter bepalen dat de geleverde vernieuwing ook goed aansluit dan de community die het gebruikt?
Beschrijf duidelijke spelregels
De beste verdediging is om duidelijkere spelregels wederzijds te beschrijven en mogelijke ‘kleine lettertjes’ te begrijpen. Zijn de regels niet duidelijk, onderteken dan niets en ga op zoek naar alternatieven. Het gaat immers om jouw vooruitgang.
Een betere reputatie?
Daar waar je denkt dat klanten nog beter omarmd kunnen worden, denken we graag met je mee. Of je nu klein, middelgroot of groot bent. Het opbouwen van een goede reputatie vraagt immers om continue aandacht. Zeker als er 125 klanten tegelijkertijd gekozen hebben om zich terug te worstelen. Voor een negatief verhaal, klik hier en voor een positief verhaal klik je deze.