Er is sprake van een discrepantie in de ICT-branche. Er is enorm veel vraag naar arbeidskrachten met een ICT-achtergrond. Maar er is ook een enorm tekort aan mensen die beginnen aan een ICT-opleiding. Het gat wordt dus groter en groter, met alle gevolgen van dien.
Uitdagingen
Houden we wel voldoende specialistische kennis in Nederland, of verliezen we onze concurrentiepositie als het om innovatie gaat aan andere landen? Hoe meer goed geschoolde ICT’ers er zijn, hoe groter ook de aantrekkingskracht voor bekende internationale techbedrijven om investeringen in Nederland te doen. Als de menselijke capaciteit gaat ontbreken kunnen er ook zorgelijke situaties ontstaan bij ondernemers die hun groei niet meer kunnen faciliteren.
Hoe serieus het gat in de ICT-branche is?
Meer dan twee vijfde van de IT-bedrijven slaagt er niet in om geschikt personeel te vinden en aan zich te binden. Dit meldt ABN AMRO in een recente sectorprognose. Je kunt het hier teruglezen. Ook lees je er dat een kwart van de Nederlandse bedrijven belemmerd wordt in hun groei vanwege personeelstekort.
Wie ‘tech’ begrijpt, creëert kansen voor een mooie carrière
De bovengeschetste situatie is best merkwaardig te noemen. Want wie nu aan het begin staat van zijn of haar carrière zou zich twee keer achter de oren moeten krabben als zij besluiten zich niet in ‘tech’ te verdiepen. Waarom zul je denken? Omdat er tegenwoordig veel opleidingen zijn waar de baanzekerheid voor de lange termijn behoorlijk ter discussie staat. Veel repeterend werk, denk bijvoorbeeld aan administratief of financieel werk, wordt nu al door computers overgenomen. Maar er zijn ook signalen dat projectmatige of planmatige werkzaamheden steeds vaker via geautomatiseerde systemen gaan plaatsvinden. Computers kunnen nu eenmaal sneller een trend ontdekken of grote hoeveelheden data verwerken dan het menselijk brein. De technologie is zelfs zover dat computers associaties kunnen leggen.
ICT zal daarmee in elke branche de bepalende factor zijn als het gaat om innovatie en vooruitgang. Het is spannend, elke dag anders, het brengt vernieuwing en verbetert de wereld. Je kunt het maar beter begrijpen, omdat er juist hier kansen en nieuwe functies ontstaan.
Hoe kan het beter?
Natuurlijk rijst de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat de Nederlandse jeugd zich wel gaat interesseren in ICT-werk. Om de discrepantie te doorbreken zien we drie mogelijke oplossingen:
Het doorbreken van het onjuiste imago
Meer geschikt ICT-personeel zal gevonden worden als er ook meer aanbod is. Dat klinkt simpel, maar zo simpel is het niet. De ICT-sector kampt onder jonge mensen met een imagoprobleem. Het zijn allang niet meer ‘de nerds’ van vroeger die van achter een laptop en vanuit een rommelige kamer applicaties aan het bouwen zijn. Dat beeld is incorrect. ICT gaat meer dan ooit over business ontwikkeling, het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken, het verbeteren van onderlinge samenwerkingen en het creëren van concurrentievoordelen door met een (agile) team iets unieks te bedenken en te ontwikkelen. Het is teamsport waarin zowel mannen als vrouwen samen tot grote prestaties komen.
De kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven verkleinen
Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven waarbij bedrijven bijvoorbeeld ‘vriend’ kunnen worden van het (v)mbo of waar universiteiten met het bedrijfsleven samen onderzoek doen. Dit helpt niet alleen de Nederlandse jeugd, maar zorgt er ook voor dat docenten aansluiting houden bij datgene wat er in de praktijk gebeurt. Lesprogramma’s kunnen daardoor beter aan de actualiteit worden aangepast.
We moeten het vooral samen doen
De boodschap “Investeer in tech, anders heb je pech” moeten we vooral samen verspreiden. Bij het schrijven van deze blog hebben we ons laten inspireren door een artikel van de ICT-branchevereniging Comptia. Zij onderschrijven dat er een belangrijke rol weggelegd is voor werkgevers, onderwijzers en beleidsmakers om de sector in een beter daglicht te stellen.
Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen?
Positieve publiciteit is onmisbaar en vooral broodnodig. We helpen ook jou graag verder om het imago van de ICT-wereld te veranderen. Anders hebben we uiteindelijk allemaal ‘pech’…