Mediatrainingen werden in het verleden alleen gegeven aan mensen die namens de organisatie woordvoerder mochten zijn. Wat wel of niet gezegd kon worden was controleerbaar. Maar sinds de komst van sociale media is het spreken in lijn met de bedrijfsrichtlijnen een stuk uitdagender geworden. Wat kun je doen om jouw merk te beschermen?
Stel richtlijnen op
Gelukkig is het recht op vrije meningsuiting vastgelegd in artikel 7 van de Grondwet. Maar dat wil nog niet zeggen dat collega’s zonder goedkeuring van de directie of pr-afdeling zich mogen uitspreken namens de organisatie. Wie dat toch doet kan ‘aas’ voor een journalist zijn. Er wordt bijvoorbeeld contact opgenomen door een journalist naar aanleiding van een geplaatste video op LinkedIn. De collega die daarin voorkomt is plotseling de nieuwe woordvoerder geworden, waardoor er artikelen kunnen verschijnen die jouw merk beschadigen. De belangrijkste richtlijnen zijn dat collega’s zich altijd op persoonlijke titel uitspreken en ten tweede dat zij geen bedrijfsinformatie zonder toestemming met journalisten mogen uitwisselen. Meestal zal een journalist worden doorverwezen naar de interne pr- of marketingafdeling.
Meerdere woordvoerders op vakgebieden
Het is waardevol als meerdere managers op hun eigen vakgebied een goede woordvoerder kunnen zijn. Dan krijg je inhoudelijk betere gesprekken met journalisten en zal de kwaliteit van de publicaties over jouw bedrijf toenemen. Echter wil manager zijn nog niet betekenen dat je een verhaal professioneel over kunt brengen. Camera-angst, lastige vragen en spanning kunnen ervoor zorgen dat er dingen gezegd worden die je liever voor je had willen houden. Daarnaast zal niet iedere ‘woordvoerder in de dop’ precies weten hoe je jezelf goed voor kunt bereiden op een gesprek met de media.
Jouw merk beschermen?
Door de digitalisering is de kans op het overbrengen van een ongewenste boodschap groter geworden. Om dat te voorkomen organiseren wij mediatrainingen, waarin woordvoerders leren het verhaal van hun bedrijf te definiëren, te verfijnen en goed over te brengen. Met als resultaat dat woordvoerders zeggen wat ze willen zeggen en datgene wat niet gezegd mag worden achterwege blijft. Daarnaast zorgen mediatrainingen voor een goede messaging zodat klanten begrijpen wat jouw bedrijf over wilt brengen en waarvoor je bekend wilt staan. Meerdere woordvoerders versterkt de betrouwbaarheid. Bedrijven die met meerdere woordvoerders deelnemen zullen na afloop tot de conclusie gekomen zijn dat ze veel van elkaar geleerd hebben en de unieke boodschap van de organisatie is aangescherpt. En als meerdere woordvoerders van een bedrijf de boodschap op eenzelfde en eenduidige wijze uitdragen dan versterkt dat de betrouwbaarheid van een bedrijf. Onze mediatrainingen zijn praktijkgericht waarin echte situaties met journalisten worden gesimuleerd.
Samen impact maken
Durf jij het aan om voor onze camera te verschijnen? We helpen je om nog meer impact te maken en een uniform verhaal uit te dragen.
Neem hier contact met ons op en boek vandaag nog een mediatraining. Doen!