Een van de charmes van werken bij een tech-adviesbureau is dat je vaak inspirerende en ambitieuze mensen ontmoet. Mensen die de wereld mooier maken met allerlei slimme oplossingen, en daar onwijs enthousiast over kunnen vertellen. Vaak zijn ze alleen zó enthousiast, dat ze direct in de technische details duiken… En dan zijn ze me snel kwijt. Ik hou ook van mooie gebouwen, maar van een architect hoef ik niet te horen welke zandkorrels er in het beton zitten. Dan hoor ik liever waar de inspiratie voor dat mooie gebouw vandaan komt.
Vaak zijn het de mensen achter de mooie producten die een verhaal interessant maken, niet die producten zelf. In de wondere wereld van tech lijkt dit soms echter vergeten te worden, zeker wanneer het ‘business-to-business’ communicatie betreft. En ik snap ook wel hoe dat komt: als je dag en nacht werkt aan een technisch perfecte oplossing, dan ben je daar enorm enthousiast over. Dus waarom zou je dan niet al je kennis en technische skills delen, zodat de wereld op een dag misschien inziet wat voor iets moois je hebt gebouwd? Het eerlijke antwoord is dat het meestal niemand iets kan schelen. Jij bent wat dat verhaal interessant maakt, niet het vakjargon.
Echte mensen willen echte verhalen
Wat ook helpt is om je publiek duidelijk te maken hoe jouw technische oplossing impact gaat maken op hun leven. En dat doe je niet door cijfers te delen of simpelweg te stellen dat je iets geweldigs hebt gemaakt. De enige manier om echt een snaar te raken bij je doelgroep, is door te laten zien hoe echte mensen jouw oplossing ervaren. Doet het echt iets met ze, in hun persoonlijke dan wel professionele leven? Laat dat zien, bijvoorbeeld met een video of een interview! En maak het niet mooier dan het is: mensen hebben het echt wel door wanneer je ze bullshit verkoopt.
Maar… wat als je niet speciaal bent?
Tja. Misschien heb je gewoon een simpele oplossing bedacht die eigenlijk maar weinig impact heeft. Oké, mensen hebben er echt wel baat bij, maar is er een interessant verhaal te vertellen? Laten we eerlijk zijn: waarschijnlijk niet. Geen zorgen, want dat geldt natuurlijk voor de meeste producten. Kijk, als Apple een nieuwe telefoon presenteert dan hangt iedereen meteen aan hun lippen, maar voor de rest van de bedrijven is het meestal niet zo makkelijk. Apple weet hoe het moet: ze hebben een duidelijke storytelling-aanpak bij hun productpresentaties en gaan nooit de diepte in.
Als je indruk wil maken met een normaal product waar niet iedereen direct van achterover valt, dan moet je uit je comfortzone stappen en goed bedenken wat jou en je bedrijf zo speciaal maakt. Gratis lunches en tafeltennis? Geweldig! Maar dat heeft de rest ook. Wat maakt je écht onderscheidend? Wat rechtvaardigt jouw bestaan?
Zoek je verhaal, het is er echt wel
Als je diep genoeg graaft en eerlijk naar jezelf bent, is er altijd een geweldig verhaal om te delen. Een ervaring die je leven veranderde, een mentor die je inspireerde het beste uit jezelf te halen… Er is altijd iets dat de moeite waard is! En als er niets is, wat houdt je dan tegen om zo’n verhaal zelf te creëren? Begrijp me niet verkeerd, ik bedoel niet dat je zomaar iets uit je duim moet zuigen – dat is het domste dat je kunt doen. Maar als je een beetje lef toont en creatief bent, kun je misschien iets doen dat zo origineel of opvallend is, dat er vanzelf een geweldig verhaal ontstaat om te delen.
Voorbeelden genoeg. Nike steunt American football-speler Colin Kaepernick. Red Bull liet Felix Baumgartner uit de ruimte springen. Bynder sloot al zijn kantoren in de zomer. En dankzij deze verhalen hebben we het echt niet ineens massaal over DAM-oplossingen, energiedrankjes of schoenen. Maar we práten wel over die acties, en dat komt de merken die er achter zitten ten goede. Van die positieve exposure gaan ze profiteren, zowel op de korte als op de lange termijn. En dat is nou net de kracht van een geweldig verhaal.