Skip to main content

Vooruitlopend op de F5-sessie “The State of Tech” op woensdag 11 maart hebben we de thermometer gestopt in de Nederlandse investeringen in technologie. Onze conclusie: wij krijgen er een behoorlijk warm gevoel van! De volgende hoogtepunten uit het nieuws van de afgelopen tijd vielen ons op.

Hoogtepunt 1: een verdubbeling van het aantal investeringen in Nederlandse startups

Startups zijn per definitie met innovatie – dus de toekomst bezig. In een recent bericht op NRC.nl staat dat jonge Nederlandse techbedrijven vorig jaar maar liefst 1,5 miljard aan investeringen hebben opgehaald. Men verwacht dan ook dat Nederland enkele potentiële miljardenbedrijven op de wereldkaart gaat zetten.

Hoogtepunt 2: “prinselijke aandacht voor tech”

Prins Constantijn van Oranje blijft startupambassadeur van Nederland. Zijn voorwaarde om te blijven is ingewilligd; extra geld! Het kabinet geeft de komende vier jaar 65 miljoen euro extra uit om startups uit te laten groeien tot grote snelgroeiende bedrijven. De persoonlijke ambitie van de prins is om elk jaar twee Nederlandse bedrijven te realiseren die meer dan een miljard dollar waard zijn. Zal het druk gaan worden op Euronext Amsterdam? Dit bericht verscheen in september 2019 onder meer op de website van Het Financieele Dagblad.

Hoogtepunt 3: Nederlandse startups veroveren Silicon Valley

Wereldwijd wordt Nederland als innovatieland gezien en staan onze universiteiten hoog aangeschreven. De hoogste plek is voor de Technische Universiteit Delft met een 18e plaats. Met die wetenschap heeft Gerben Kunst, de Nederlandse consul in San Francisco, een aantal indrukwekkende Nederlandse startups teruggehaald naar Silicon Valley, het mekka van innovatie. Meer hierover kun je vinden op de website van Sprout.

Hoogtepunt 4: hydrogen valley in Groningen

Innovatie heeft ook met klimaat en nieuwe energievoorziening te maken. Over een hot onderwerp gesproken! Het bestaande aardgasnetwerk van de NAM zal in de nabije toekomst iets anders door het leidingstelsel naar onze keukens en cv-ketels transporteren. Wat? Groene waterstof! Kijk maar naar dit interessante bericht van de Rijksoverheid. Het lijkt erop dat de techniek het mogelijk heeft gemaakt om echte groene energie te leveren!

Hoogtepunt 5: Silicon Valley in Midden-Nederland

De genoemde hoogtepunten zijn in willekeurige volgorde. We hadden dus ook als eerste het toenemende aantal techcampussen in Groningen en Zeeland kunnen noemen. En natuurlijk mag de meest innovatieve stad van Nederland Eindhoven niet ontbreken. Maar een nieuw groot techproject, sprong er wat ons betreft uit. Klik maar eens hier om te ervaren hoe 44.000 vierkante meters tech van AFAS er eind dit jaar gaat uitzien.

Onze eindconclusie?

Tech is er. Nederland koploper maken in innovatie en techniek dat kan, want bijna alle ingrediënten om dat te realiseren zijn aanwezig. Impact maken en een gezicht geven aan al die technologie dat is de volgende uitdaging!

Hot bericht toch?