Zo stoomden wij TJIP klaar voor de toekomst

Softwareontwikkelbedrijf TJIP heeft een aantal jaren geleden besloten zijn businessmodel om te zetten naar het bouwen, verkopen van en investeren in platformen en diensten. Lubbers De Jong hielp het Delftse bedrijf met de strategische uitwerking van de door haar gewenste positionering en helpt het bedrijf om haar naamsbekendheid te vergroten.

Doelstelling

TJIP is een succesvolle softwareleverancier uit Delft die een aantal jaren geleden worstelde met een belangrijk vraagstuk: hoe verder te groeien? Het bedrijf had zich altijd toegelegd op softwareontwikkeling en had daardoor met name in de bankenwereld een sterke positie verworven (klanten zijn onder andere grootbanken als ABN AMRO, verzekeraars als ASR en vermogensbeheerders als BlackRock). Grote softwareontwikkeltrajecten komen echter steeds minder voor en projecten worden kleiner in scope. De markt ontwikkelt zich meer en meer in de richting van het inkopen en configureren van cloudplatformdiensten. TJIP ging daarom zijn businessmodel geleidelijk veranderen en ging zich richten op de bouw en ontwikkeling van die platformen.

Lubbers De Jong kreeg opdracht om mee te denken over de nieuwe marketingboodschap van het bedrijf en te ondersteunen bij de communicatie rond de transformatie van TJIP. Bovendien moest de nieuwe boodschap van het bedrijf ‘landen’ in de markt en was er behoefte aan de juiste naamsbekendheid rond het merk TJIP.

Aanpak

Lubbers De Jong ging van start door samen met het management van TJIP en marketingadviseur Nathan Kotek een aantal strategische positioneringsworkshops te doen. Doel van die workshops was de unieke kwaliteiten en kenmerken van TJIP boven tafel te krijgen zodat de boodschap van TJIP kernachtig onder woorden kon worden gebracht.

De positioneringsworkshops resulteerden in een uit vier lagen bestaande messaging strategie op het gebied van merk, thought leadership, product en marketingcampagnes. Uit de sessies kwam ook de pay off van TJIP ‘The Platform Engineers’ naar voren. Platformen zijn het fundament voor bedrijven om samen te werken eenvoudiger te maken en te innoveren met nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie en blockchain.

Onderdeel van de nieuwe positionering is ook het TJIP Innovation Lab, een vrijplaats waar TJIP samen met klanten kan brainstormen en experimenteren met innovaties die op de korte en lange termijn bepalend kunnen zijn. Het Innovation Lab is bovendien een prachtige manier om met klanten in gesprek te komen over hun digitale strategie.

De naamsbekendheid van TJIP wordt versterkt door middel van het ontwikkelen van eigen content op diverse voor TJIP relevante thought leadership thema’s. Door middel van eigen content wordt het inhoudelijke verhaal van TJIP als visionair bedrijf uitgebouwd. Door middel van onderzoeken op het gebied van thema’s als kunstmatige intelligentie worden interessante inzichten opgehaald die gebruikt worden als conversation starter bij de landelijke media.

Resultaat
Vanaf de positioneringsworkshops heeft Lubbers De Jong bijgedragen aan het verhogen van de naamsbekendheid van TJIP en zijn nieuwe imago. De positionering van TJIP als The Platform Engineers en de vier lagen messaging geven handen en voeten aan het verhaal van TJIP. Medewerkers en management hebben duidelijk voor ogen waar TJIP voor staat en dat zorgt ervoor dat de transformatie naar het nieuwe businessmodel soepel verloopt.

De positionering zorgt er ook voor dat medewerkers de activiteiten van het bedrijf kunnen plaatsen tegen de bredere achtergrond van grote ontwikkelingen zoals de opkomst van kunstmatige intelligentie, blockchain en de deeleconomie. Het bedrijf weet zich te associëren met nieuwe trends en ontwikkelingen en gebruikt dit als conversation starter in de gesprekken met klanten. Sinds de livegang van het Innovation Lab in 2018 zijn de eerste samenwerkingen en experimenten in gang gezet. Het publicitaire succes van TJIP bij BNR, de Telegraaf en diverse vakmedia (Computable, Techzine, AMweb, AG Connect, Emerce, DutchITChannel, FM, Emerce, Health&ICT, etc.) zorgt bovendien voor naamsbekendheid en het juiste imago.

Dingeman Leijdens, directeur en oprichter van TJIP

“We worden steeds beter herkend door potentiele klanten als specialist en als innovatieve partner, mede door onze nieuwe positionering en de bekendheid die we aan ons bedrijf geven met behulp van Lubbers De Jong. Zij helpen ons met onze naamsbekendheid en dat werpt zijn vruchten af.”