Skip to main content

Per dag krijgen in Nederland 300 mensen een hartaanval buiten het ziekenhuis. In Delft zijn EVBox-laadpalen daarom sinds de zomer uitgerust met een Automatische Externe Defibrillator (AED). Met deze reanimatie-apparaten kunnen duizenden levens worden gered. Aan Lubbers De Jong de mooie taak om voor publiciteit te zorgen rondom deze samenwerking tussen EVBox, stichting City AED, gemeente Delft en energiebedrijf Engie. In deze case lees je hoe we dat hebben gedaan en wat het opleverde.

Doelstelling

Met de installatie van de AED’s wil EVBox laten zien dat laadpalen in het publieke domein een groter maatschappelijk nut hebben dan enkel het opladen van elektronische auto’s. Met de actie wil EVBox het maatschappelijk draagvlak voor laadoplossingen in het straatbeeld vergroten. Maar belangrijker nog: AED’s redden levens. Er is een tekort aan AED’s op openbare locaties en de apparaten moeten gemakkelijk toegankelijk zijn. Een ideale match dus met laadpalen voor elektronische vervoersmiddelen. Voor EVBox vormde deze samenwerking natuurlijk een mooie aanleiding om met behulp van Lubbers De Jong de publiciteit op te zoeken.

Aanpak

Onze aanpak was zowel strategisch als uitvoerend. Met de betrokken stakeholders, gemeente Delft, de stichting City AED en energiebedrijf Engie is de strategie en het communicatieframe besproken. Om zo veel mogelijk persaandacht te genereren heeft Lubbers De Jong gebruikgemaakt van mediapitches. We hebben het verhaal exclusief bij verschillende media aangeboden voordat het persbericht op de dag van de onthulling werd verstuurd. Omdat goed beeld van doorslaggevende rol kan zijn bij mediasucces heeft een professionele fotograaf de onthulling vastgelegd. De foto’s konden door de pers vrij worden gebruikt.

Resultaat

De lancering van AED’s op laadpalen leverde uiteindelijk veel aandacht op. De Telegraaf, Algemeen Dagblad, Trouw, Omroep West en vakbladen Skipr en de Nationale Zorggids schreven over de levensreddende laadpaalnoviteit. Ook werd het bericht op verschillende patiëntenplatformen gepubliceerd. Naast het publicitaire succes heeft de berichtgeving ook binnen EVBox veel losgemaakt. Raadsleden van andere gemeentes (zoals Zoetermeer en De Bilt) willen Delft volgen en bespreken de mogelijkheden van het uitrusten van laadpalen met AED’s in de media. De organisatie doet bij van tal van gemeenten mee in zogenaamde tenders, terwijl beleidsbepalers ook zelf contact opnemen met EVBox. Hiermee is het idee om AED’s gemakkelijker te bereikbaar te maken uitgegroeid tot een belangrijke usp bij het verduurzamen van de mobiliteit.