Bynder kaapt grootste concurrent voor $49.1 miljoen weg bij Shutterstock

Het Nederlandse techbedrijf Bynder neemt het Amerikaanse Webdam over van Shutterstock voor een bedrag van $49.1 miljoen. Webdam is marktleider in de Verenigde Staten en een dochterbedrijf van Shutterstock, dat een beursnotering aan de New York Stock Exchange heeft. Met de overname van Webdam verstevigt Bynder zijn positie in de Verenigde Staten, met name in de San Francisco Bay Area. De specialist in digital asset management (DAM) opereerde al vanuit Boston, maar heeft nu op beide kusten grote slagkracht.

Chris Hall, CEO en oprichter van Bynder: “Voor ons was er geen beter scenario mogelijk. Wie thuis is in de wereld van DAM weet dat de strijd om het marktleiderschap tussen ons en Webdam gaat. Door onze krachten te bundelen kunnen we onze producten naar een nog hoger niveau brengen. De som is hier echt meer dan de delen.”

Tijdswinst en creatiever werken
Webdam richt zich net als Bynder op de DAM-markt. “In de Verenigde Staten is DAM een begrip,” aldus Hall. “Of het nou om het MKB of de major league-spelers gaat, iedereen is daar doordrongen van het belang van het effectief beheren en organiseren van content. Je moet dan denken aan foto’s, video’s of andere digitale assets. Er wordt wekelijks op grote schaal tijd verloren aan de chaos van onvindbare bestanden. Met DAM winnen bedrijven deze tijd terug, met grote kostenbesparingen als voornaamste winst. En voor creatievelingen werkt het ook een stuk prettiger.”

Nieuw hoofdstuk in jongensboek
Met de overname slaat Bynder een nieuwe weg in, waarbij de focus stevig op groei in de VS komt te liggen. Het in 2013 opgerichte techbedrijf kreeg in 2016 een investering van $22 miljoen, opende kantoren in Barcelona, Londen, Boston en Dubai, en heeft ondertussen honderden mensen in dienst. Daarnaast gooit het bedrijf hoge ogen met de vernieuwende aanpak van personeelsbeleid, waarbij medewerkers onbeperkt verlof krijgen en tijdens de zomer van kantoor worden geweerd. Ondanks, of dankzij, deze maatregelen hoort Bynder tot de snelst groeiende bedrijven van Europa en de meest gewaardeerde werkgevers. Hall: “Het is een geweldige rollercoaster die alleen maar doorgaat.”

Bob Hickey (General Manager Webdam) en Chris Hall (CEO en oprichter Bynder)

Met de acquisitie betreedt Bynder een nieuwe markt. De overname opent de weg naar het speelveld van Enterprise Content Management software. Hall: “Wij bieden Enterprise Content Management software in de cloud. Met onze frisse blik, innovatieve technologie en stevige ambitie gaan we proberen ook deze markt te veroveren.”

###

Over Bynder

Bynder is de snelste manier om digitale bestanden professioneel te beheren. Het prijswinnende platform voor digital asset management (DAM) helpt marketeers om afbeeldingen, video’s en documenten te vinden en delen. Meer dan 250.000 brand managers, marketeers en creatieve makers van ruim 450 bedrijven als PUMA, innocent drinks en KLM Royal Dutch Airlines gebruiken Bynder. Hiermee worden projecten real-time bewerkt en goedgekeurd, worden bedrijfsbestanden geordend en wordt de juiste content met een druk op de knop beschikbaar gemaakt voor anderen.

Bynder werd in 2013 opgericht door CEO Chris Hall. Het hoofdkantoor is in Amsterdam en verder zijn er kantoren in Boston, London, Barcelona, Rotterdam en Dubai. Voor meer informatie, kijk op www.bynder.com of volg Bynder op Twitter via @bynder.

Bynder overtreft verwachtingen met onbeperkt verlof

Bynder introduceerde in 2016 onbeperkt verlof om werknemers aan te moedigen om vaker vrij te nemen. De resultaten van het tweede jaar overtreffen de verwachtingen van het Amsterdamse softwarebedrijf. Bynder’s werknemers namen in 2017 gemiddeld bijna 25 dagen verlof: een toename van 27 procent ten opzichte van een jaar eerder.

“We zijn heel blij met deze resultaten,” stelt Kristel Moedt, people & talent director bij Bynder. “Er is van buitenaf veel scepsis over het effect van dit soort regelingen, vooral als je kijkt naar resultaten in bijvoorbeeld de VS. Mensen zouden daar juist minder vrij nemen door de invoering van de onbeperkt verlof-regeling, en dan heb je een averechts effect. Wij laten zien dat het ook goed kan uitpakken: we zitten in Boston gemiddeld op bijna 21 vrije dagen per persoon waarbij de feestdagen niet zijn meegerekend. Dat is ongekend, mensen komen daar vaak niet verder dan tien vrije dagen per jaar. Het is een echte cultuuromslag voor ze.”

Topscore als werkgever
De regeling voor onbeperkt verlof werpt ook in andere opzichten zijn vruchten af voor Bynder. Zo blijkt uit recent onderzoek van Glassdoor dat werknemers daadwerkelijk heel tevreden zijn bij de softwareontwikkelaar: met een score van 4.7 uit 5 hoeft Bynder in Nederland maar drie werkgevers voor zich te dulden. “We willen onze klanten optimaal bedienen en daar heb je de beste mensen voor nodig,” aldus Moedt. “Deze resultaten helpen bij de zoektocht naar nieuw talent. We blijken niet alleen in theorie prettig om voor te werken, maar ook in de praktijk. Overigens hangt dat naar mijn idee niet alleen samen met onbeperkt verlof. We zijn dagelijks bezig met het welzijn van onze mensen. Zo hebben we deze zomer nog een initiatief voor remote working opgezet en zijn we gestopt met functioneringsgesprekken. Het zit in onze cultuur om te experimenteren.”

Duizelingwekkende groeicijfers
Dat de werknemers van Bynder steeds meer verlof nemen, betekent niet dat er minder resultaat wordt geboekt. Onderzoek van Deloitte toont dat Bynder met een groeipercentage van 3792 procent over de afgelopen vier jaar tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland hoort. Ook in Europa scoort het bedrijf hiermee een topnotering: nr. 23 van de 500.

DJ Hardwell gebruikt Bynder voor betere fanbeleving

DJ Hardwell gaat de software van Bynder gebruiken om de interactie met zijn 8 miljoen Facebookfans naar een hoger niveau te brengen. Fans van de wereldberoemde DJ hebben voortaan met één druk op de knop toegang tot zijn laatste tracks, video’s en beeldmateriaal.

DJ Hardwell: “Dit is een project voor de fans. Het is voor mij belangrijk dat iedereen de persoonlijke verbinding met mijn muziek kan ervaren. Dankzij de nieuwe Facebook-integratie van Bynder kan ik voortaan ook digitaal een ervaring van wereldniveau bieden. Techniek bewijst zo zijn waarde als ideaal verbindingsstuk tussen musici en fans. Op termijn is dit een gamechanger voor de muziekbranche: je biedt muziekliefhebbers zo altijd en overal toegang tot het werk van hun favoriete artiesten.”

Gepersonaliseerde fanbeleving
De integratie met Bynder geeft Hardwell de mogelijkheid om beeldmateriaal van concerten en meet & greets in een handomdraai met zijn fans te delen. Het platform van Bynder wordt door kunstmatige intelligentie (AI) aangedreven en is hierdoor in staat om fans een gepersonaliseerde ervaring te bieden. De digitale assets van DJ Hardwell worden automatisch geïndexeerd aan de hand van tags en worden op basis van locatie en andere metrics bij specifieke fans afgeleverd. Tot nu toe zijn er al 10.000 bestanden in de database van Hardwell verwerkt en de komende maanden komen daar nog talloze video’s en muziekbestanden bij.

Nieuwe digitale realiteit
Roland Keijzer, CTO bij Bynder, ziet in DJ Hardwell een voorvechter van de nieuwe digitale realiteit: “Consumenten en fans verwachten tegenwoordig een hoogstaande persoonlijke ervaring, terwijl organisaties daar vaak helemaal nog niet toe in staat zijn. Daarmee lijken ze nog in de veronderstelling te verkeren dat communicatie via Facebook en vergelijkbare platformen een mooie extra kan zijn. De realiteit is echter dat je als organisatie niet anders kan, als je bij wil blijven. De technologie van Bynder is hierbij een onmisbaar hulpmiddel voor internationale topmerken en succesvolle nieuwkomers. Met onze oplossing krijgen ze hun content veel effectiever bij de doelgroep.”

***

Over Bynder

Bynder is de snelste manier om digitale bestanden professioneel te beheren. Het prijswinnende platform voor digital asset management (DAM) helpt marketeers om afbeeldingen, video’s en documenten te vinden en delen. Meer dan 250.000 brand managers, marketeers en creatieve makers van ruim 450 bedrijven als PUMA, innocent drinks en KLM Royal Dutch Airlines gebruiken Bynder. Hiermee worden projecten real-time bewerkt en goedgekeurd, worden bedrijfsbestanden geordend en wordt de juiste content met een druk op de knop beschikbaar gemaakt voor anderen.

Bynder werd in 2013 opgericht door CEO Chris Hall. Het hoofdkantoor is in Amsterdam en verder zijn er kantoren in Boston, London, Barcelona, Rotterdam en Dubai. Voor meer informatie, kijk op www.bynder.com of volg Bynder op Twitter via @bynder.

Kunstenaar sluit zichzelf twee weken op om alles in huis te ordenen

De Amsterdamse kunstenaar Bart Eysink Smeets sluit zichzelf twee weken op in zijn eigen huis. Gedurende 14 dagen zal hij zijn spullen op alle mogelijke wijze ordenen, om zo de kunst van het organiseren in kaart te brengen. Het project wordt mogelijk gemaakt door softwarebedrijf Bynder. Het bedrijf wil zo aantonen dat creativiteit en orde in de praktijk heel goed samengaan.

Twee weken vast in zijn eigen huis
Voor het project sluit kunstenaar Bart Eysink Smeets zich twee weken op in zijn eigen huis. “Ik heb genoeg boodschappen gedaan voor een maand, dus dat moet goed komen,” aldus Eysink Smeets, bekend van projecten als ‘Finding myself in India’ en ‘30×30 cm‘. “Met 14 dagen is er genoeg tijd om echt de diepte in te gaan met de mogelijkheden van mijn omgeving. Hopelijk lukt het me om alledaagse voorwerpen in kunstobjecten te veranderen. Je kan gewone spullen op eindeloos veel manieren organiseren. Ik geloof echt dat daar een bepaalde schoonheid in te vinden is.”

Creativiteit en orde gaan goed samen
Bynder steunt het project om aan te tonen dat creativiteit en orde goed samen kunnen gaan. “Met Bynder richten we ons al vanaf het begin op creatieve gebruikers,” legt Bynder-oprichter Chris Hall uit. “Vaak staat creativiteit synoniem voor ongeorganiseerd, of hebben creatieven andere manieren om structuur aan te brengen. Met Bynder helpen we ze hiermee, zodat ze meer tijd hebben om te doen waar ze goed in zijn. Het principe van anders kijken naar de specifieke behoeften van creatieven wordt prachtig geëtaleerd door dit initiatief.”

Je kan de eerste beelden van Bart hier zien.

###

Over Bynder
Bynder is de snelste manier om digitale bestanden professioneel te beheren. Het prijswinnende platform voor digital asset management (DAM) helpt marketeers om afbeeldingen, video’s en documenten te vinden en delen. Meer dan 250.000 brand managers, marketeers en creatieve makers van ruim 450 bedrijven als PUMA, innocent drinks en KLM Royal Dutch Airlines gebruiken Bynder. Hiermee worden projecten real-time bewerkt en goedgekeurd, worden bedrijfsbestanden geordend en wordt de juiste content met een druk op de knop beschikbaar gemaakt voor anderen.

Bynder werd in 2013 opgericht door CEO Chris Hall. Het hoofdkantoor is in Amsterdam en verder zijn er kantoren in Boston, London, Barcelona, Rotterdam en Dubai. Voor meer informatie, kijk op www.bynder.com of volg Bynder op Twitter via @bynder.

Heineken, Greenpeace en Wieden+Kennedy ook bij OnBrand ‘17

De line-up van sprekers bij OnBrand ’17 is bijna compleet nu Heineken, Greenpeace en Wieden+Kennedy hun aanwezigheid hebben bevestigd. Dit jaar vindt OnBrand plaats in SugarCity, waar op 12 oktober 2.000 marketeers van over de hele wereld samenkomen om kennis op te doen en ervaring uit te wisselen.

Heineken hoort bij wereldtop branding
“Met Heineken heb je het qua branding over de wereldtop,” aldus Lidia Lüttin, CMO van Bynder, dat OnBrand organiseert. “Heineken is een merk dat als geen ander aanvoelt hoe je bij het publiek jouw gewenste imago kan realiseren. Ze betalen in de VS rustig 10 dollar of meer voor een ‘Heini’. Dat zulke merken bij ons willen spreken is een bevestiging dat we met OnBrand een onderscheidend programma bieden.”

Greenpeace vecht online voor onze planeet
Het verhaal van Greenpeace sluit volgens Lüttin goed aan bij de actualiteit. “Je merkt overal dat milieuproblematiek een steeds breder gedragen thema wordt,” stelt Lüttin. “Dat geeft Greenpeace als merk de kans om terug te keren naar zijn ‘roots’. Ze gebruiken de kracht van techniek om mensen te mobiliseren, dat gaat zo veel sneller en eenvoudiger dan vroeger. Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen aan een betere planeet.”

Van tv-reclames naar digitale ads
“Wieden+Kennedy heeft haar naam gevestigd met traditionele print en tv campagnes.” vertelt Lüttin. “Tegenwoordig is het een veel moderner bureau, dat nieuwe, digitale media omarmt en de toon weet te zetten. En precies die overgang is wat hun verhaal zo interessant maakt. Wat is er écht veranderd in de wereld van reclame en wat is er hetzelfde gebleven? Natuurlijk kan je zeggen dat alles meetbaar is geworden, maar dan ben je er echt nog niet. We kijken uit naar hun verhaal.”

De volledige line-up van OnBrand ’17 is hier te vinden.

OnBrand ’17: Beyond
Locatie: SugarCity | Sugarcity Ring | 1165 MJ Halfweg
Datum: donderdag 12 oktober 2017

Storytellers in de spotlight met OnBrand Video Awards

Techbedrijf Bynder en CreativeMornings/Amsterdam gaan wereldwijd op zoek naar het bedrijf met de allerbeste brand storytelling. De OnBrand Video Awards worden het podium voor brand managers en marketeers die met de storytelling van hun bedrijf uitblinken. De prijzen worden op 12 oktober uitgereikt tijdens OnBrand ’17.

“Storytelling is een integraal onderdeel van iedere succesvolle brandstrategie,” aldus Lidia Lüttin, CMO van Bynder. “Toch zie je bij grote prijzen als de World Branding Awards dat de waarde en bekendheid van een merk zwaar meewegen. Onder de winnaars zie je ook namen die helemaal niet zo sterk zijn in branding – ze zijn vooral heel succesvol als bedrijf. Met de OnBrand Video Awards willen we juist specifiek aandacht besteden aan merken die vooral uitblinken op het gebied van storytelling en branding.”

Vakjury en publieksprijs
“Deelnemers kunnen met videocases meedingen naar de prijzen,” aldus Lüttin. “Inzendingen zullen zowel door een vakjury als door het publiek worden beoordeeld. De winnaar van de vakjuryprijs nodigen we uit voor een volledig verzorgde reis naar OnBrand ’17.”

Jokin Zunzunegui van CreativeMornings/Amsterdam: “Samen met Bynder willen we gelijkgestemden samenbrengen en internationaal talent de aandacht geven die het verdient. We kijken uit naar de samenwerking.”

Meedoen aan de OnBrand Video Awards kan tot 1 september. Meer informatie is hier te vinden.

OnBrand ’17: Beyond
Locatie: SugarCity | Sugarcity Ring | 1165 MJ Halfweg
Datum: donderdag 12 oktober 2017

Bynder betreedt nieuwe groeimarkt met gratis software

Bynder lanceert nieuwe software: Orbit. Met Orbit ontsluit het snelst groeiende softwarebedrijf van Nederland zijn beheer- en brandingsoftware voor het MKB en marketingteams. De nieuwe software helpt bedrijven met hun digital asset management (DAM): het opslaan, beheren en distribueren van digitale bestanden. Orbit wordt gratis op de markt gebracht.

Een jaar geleden kreeg Bynder een investering van ruim 20 miljoen euro. Dankzij deze investering kan het Amsterdamse bedrijf zich nu met producten als Orbit op nieuwe doelgroepen richten. Chris Hall, oprichter en CEO van Bynder: “We merken dat er veel vraag is naar producten die wij op enterprise-niveau aanbieden. Waar merken als Puma en KLM baat hebben bij strak beheer van campagnes en bestanden, geldt dat natuurlijk ook voor bijvoorbeeld kleine marketingteams, freelance ontwerpers en reclamebureaus.”

Gebruikers betalen niets
Bynder zet Orbit als gratis product in de markt. “De groeiende vraag naar digitale content biedt kansen voor marketeers. De uitdaging zit echter in goed beheer en toegankelijkheid van deze content. Orbit maakt hier korte metten mee en zorgt dat iedereen binnen een organisatie alle digitale bestanden gemakkelijk kan vinden, gebruiken en delen.” stelt Hall.

Benieuwd naar Orbit? Meld je hier aan voor de pre-signup. Orbit is meteen gereed voor gebruik en biedt een ongelimiteerd aantal gebruikers en 100GB gratis opslag om te gebruiken met collega’s en teams.

Bynder weigert personeel toegang tot kantoor

Het Amsterdamse techbedrijf Bynder laat in de week van 31 juli t/m 4 augustus geen personeel toe op kantoor. De deuren van de zes kantoren wereldwijd blijven een week lang gesloten. De in totaal 300 medewerkers wordt gevraagd elders te werken.

Chris Hall, oprichter en CEO van Bynder: “Het idee voor de remote werkweek is ontstaan toen we ons beleid voor onbeperkt verlof evalueerden. Tijdens de zomermaanden wil niemand voortdurend op kantoor zitten. Dat komt de creativiteit en productiviteit niet ten goede. Maar voor veel mensen is het toch een grote stap om thuis of op een andere locatie te werken. Terwijl je met de juiste tools eigenlijk overal aan de slag kan. Daarom willen we onze medewerkers stimuleren om nieuwe werkplekken te ontdekken. Dat hoeft echt niet perse thuis te zijn: ik reis de hele wereld over en red me prima vanuit hotelkamers en koffiebarretjes. Er is bijna overal wifi – dan kom je een heel eind.”

4 augustus: alle bedrijven remote day
Bynder roept andere bedrijven op om vrijdag 4 augustus ook voor één dag de deuren te sluiten. “We willen werknemers en managers een steuntje in de rug geven,” stelt Hall. “Natuurlijk zal niet iedereen gelijk voor een week gaan, maar een dag lijkt haalbaar. Als veel bedrijven meedoen wordt het misschien wel een jaarlijks fenomeen. Ik vind het een vrolijke gedachte dat straks iedereen vanaf een inspirerende plek zit te werken. Zelf geef ik het goede voorbeeld: ik klok de komende weken in vanaf een hagelwit strand in Azië.”

Werken vanaf de camping
Wisse Dielesen, business analist bij Bynder: “Soms ben je toch bang dat je manager of team denkt dat je minder productief of betrokken bent als je niet op kantoor aanwezig bent. Het is typisch Bynder om ons op deze manier het vertrouwen te geven om gewoon te werken waar je wilt. Ik weet nog niet waar ik ga zitten, misschien ga ik wel een weekje naar Frankrijk. Dan kan ik overdag geconcentreerd werken en geniet ik ’s avonds van de mooie uitzichten en het goede eten.”

Bynder besteedde met de onbeperkt verlofregeling al eerder aandacht aan het welzijn van medewerkers. “Dit idee komt uit dezelfde gedachte voort,” zegt Kristel Moedt, people & talent director bij Bynder. “Thuiswerken is natuurlijk niet nieuw, maar van ons hoeven de mensen niet perse thuis te werken. We willen dat ze werken vanaf een locatie waar ze voldoende ontspannen, dat kan het strand of het zwembad zijn. Dat klinkt misschien onorthodox, maar we houden ervan om ons personeel af en toe te verrassen.”

Ook meedoen aan remote day? Sluit je aan via http://www.bynder.com/remoteday.

NASA landt in Nederland

AMSTERDAM, 18 juli – NASA bevestigt dat Veronica McGregor als keynote speaker naar Nederland komt voor OnBrand ‘17. McGregor is het brein achter de social media campagnes van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Met GIFjes, VR en 360 graden video’s maakt ze ruimtevaart voor een groot publiek toegankelijk. Haar projecten voor NASA zijn onder meer bekroond met de SXSW Interactive Award en Webby awards.

“Toen we OnBrand begonnen hadden we niet gedacht dat NASA ooit bij ons zou komen spreken,” aldus Lidia Lüttin, CMO bij Bynder. “Al is het eigenlijk best een logische match. NASA is sinds de Marslanding van 2008 actief op social media. Via hun eigen kanalen bereiken ze miljoenen volgers rechtstreeks, en indirect is de achterban nog omvangrijker. Bovendien experimenteert NASA veel met nieuwe communicatievormen. Met name op het gebied van 360 video’s en virtual reality doen ze hele mooie dingen. We kijken daarom erg uit naar de keynote van Veronica McGregor.”

Sprekersoverzicht OnBrand ‘17:

Ben & Jerry’s – Jay Curley
Creative Evangelist – Jeremy Tai Abbett
Dawn – David Snellenberg
GoSpooky – Tim van der Wiel
Google Creative Lab – Steve Vranakis
HEMA – Adriana Hoppenbrouwer
IMA – Maddie Raedts
Interbrand – Jez Frampton
KLM Royal Dutch Airlines – Karlijn Vogel-Meijer
LEGO Group – Peter Kim
New York Times – Sebastian Tomich
SharpEnd – Cameron Worth
Sylvain Labs – Alain Sylvain
ThinkSprint – Scott Morrison
TOMS – Lisa Hogg
Typeform – Alex Antolino
VICE – Mark Chalmers

Meer informatie is hier te vinden.

OnBrand ’17: Beyond
Locatie: SugarCity | Sugarcity Ring | 1165 MJ Halfweg
Datum: donderdag 12 oktober 2017

Bynder integreert met Adobe Creative Cloud

Bynder, marktleider op het gebied van digital asset management (DAM), biedt al zijn gebruikers vanaf vandaag een integratie met Adobe Creative Cloud. Hiermee krijgen marketeers meer creatieve mogelijkheden en kunnen zij efficiënter samenwerken. Digitale assets kunnen voortaan rechtstreeks in de software van Adobe’s Creative Cloud worden gebruikt.

“We willen onze gebruikers de best mogelijke ervaring bieden,” aldus Chris Hall, oprichter en CEO van Bynder. “De integratie met Adobe Creative Cloud helpt daarbij. Marketeers kunnen nu sneller, slimmer en beter samenwerken. Voortaan kunnen ze zonder vertraging in hun eigen creatieve omgeving aan de slag met het maken en bewerken van digitale assets.”

De integratie met Bynder is opgezet door engineers die ook betrokken waren bij de bouw van Adobe InDesign. Bij het ontwerp is vooral gekeken naar mogelijke verbeteringen van de workflow, zodat deze optimaal kan plaatsvinden. De Creative Cloud connector is beschikbaar als plug-in en verbindt assets vanuit Bynder rechtstreeks aan InDesign, Photoshop en Illustrator. Er wordt automatisch naar Creative Cloud documenten gelinkt en updates van InDesign assets worden gelijk doorgevoerd, ook als dit vanuit Bynder of vanaf een webserver wordt gedaan.

Meer informatie over de Bynder Creative Cloud connector is hier te vinden.

Of bekijk hier de video.