Tech in 2 minuten: Info over IoT

‘Maar wat doen jullie klanten eigenlijk?’ is een vraag die wij, als PR-bureau gespecialiseerd in tech-zaken, regelmatig krijgen. Tja, leg dat maar eens helder uit. In de nieuwe rubriek ‘Tech in 2 minuten’ geven we antwoord op basale vragen over het speelveld waar onze klanten zich bevinden. Kort en begrijpelijk. Vandaag: Internet of Things.

Wat is het Internet of Things?

Internet of Things (IoT) staat voor het (tijdelijk) verbinden van apparaten met internet om gegevens te kunnen uitwisselen. Voor consumenten kun je hierbij bijvoorbeeld denken aan slimme LED-lampen en thermostaten om verlichting en verwarming draadloos op afstand aan te sturen, vaak in combinatie met sensoren en apps. IoT wordt veruit het meeste toegepast door bedrijven, onder andere voor het uitlezen en aansturen van apparatuur, het monitoren van temperatuur en neerslag, en voor beveiliging.

Waarvoor wordt het allemaal gebruikt?

Steeds meer apparaten kunnen draadloos met internet communiceren, waardoor het mogelijk wordt om ze op afstand te bedienen en handmatige taken te automatiseren. In de gemiddelde thuisomgeving zie je al diverse IoT-apparaten zoals netwerkprinters, Philips Hue lampen, intelligente thermostaten als Nest, smart-tv’s en babyfoons. Maar de mogelijkheden van IoT voor het bedrijfsleven zijn nog veel groter. Niet alleen voor het aansturen van industriële machines, maar ook in de land- en tuinbouw en de transport en logistiek wordt IoT op grote schaal ingezet om de bedrijfsprocessen te automatiseren. In de gezondheidszorg rukt het IoT ook snel op met allerlei sensoren waarmee patiënten op afstand in de gaten gehouden worden. En wat te denken van de talloze sensoren in moderne auto’s en treinen, draadloze weerstations, sensoren voor gebouwenbeheer, of draadloze water-, elektriciteit- en gasmeters, die vervolgens niet meer door een controleur opgenomen hoeven worden?

Welke IoT-producten en -diensten zijn er?

Je kunt niet elk IoT-apparaat zomaar met een netwerkstekker of WiFi met het internet verbinden. Denk bijvoorbeeld aan een draadloze watermeter in landbouw, of een gps-tracker in een pakketje. En hoe zit het met de stroomvoorziening? Om dit op te lossen is er een wildgroei van draadloze netwerktechnieken ontstaan, die allemaal voor verschillende doeleinden geschikt zijn. Voor korte afstanden zijn er onder andere Bluetooth, RFID, WiFi, en Zigbee (de techniek achter Philips Hue). Voor lange afstanden zijn er ook diverse technieken die onder de noemer Low Power Wide Area Network (LPWAN) vallen, en door verschillende netwerkleveranciers worden aangeboden. Bekende voorbeelden hier zijn LoRa (KPN), NarrowBand IoT (Vodafone), en Ultra Narrowband (UNB) dat door het Franse Sigfox wordt geleverd. Vergeleken met WiFi en 4G versturen deze technieken heel weinig informatie, maar wel over lange afstanden en met een zeer laag stroomverbruik. In sommige gevallen kunnen dit soort IoT-apparaten maanden tot jaren op één batterij werken. Daarmee wordt veel geld bespaard op het plaatsen van de IoT-apparaten (er is immers geen elektricien nodig voor de stroomvoorziening) en het regelmatig moeten vervangen van batterijen. Behalve netwerkleveranciers, ontstaan er nog veel meer diensten rond IoT, van hardware- en softwareontwikkeling voor IoT-apparaten, tot opslag- en analytics-diensten voor de enorme hoeveelheden data die ze produceren.

Wat staat ons in toekomst te wachten?

We kunnen er niet omheen dat IoT langzaam maar zeker (en grotendeels ongemerkt) ons leven gaat beheersen. Zowel thuis als bij bedrijven zullen steeds meer apparaten met het internet verbonden worden, met als doel ons leven makkelijker te maken. IoT gaat handmatige processen automatiseren en ons helpen meer inzicht te krijgen in de wereld om ons heen. We merken er misschien nog weinig van, maar technologiebedrijven zijn vrijwel allemaal bezig om de mogelijkheden van IoT te verkennen. Deze mogelijkheden zijn in principe eindeloos, maar veel van de killer-producten en -diensten moeten nog bedacht worden. Het Internet of Things zal de hoge verwachtingen op korte termijn vermoedelijk niet waarmaken, maar op de (iets) langere termijn zullen er zonder twijfel meer intelligente apparaten op internet zitten dan mensen.

Altijd onze laatste blogs in je mailbox?