Tech in 2 minuten: low-code voor leken

‘Maar wat doen jullie klanten eigenlijk?’ is een vraag die wij, als PR-bureau gespecialiseerd in tech-zaken, regelmatig krijgen. Tja, leg dat maar eens helder uit. In de nieuwe rubriek ‘Tech in 2 minuten’ geven we antwoord op basale vragen over het speelveld waar onze klanten zich bevinden. Kort en begrijpelijk. Vandaag: low-code development voor leken.

Wat is low-code development?

Low-code development – soms ook Rapid Application Development (RAD) genoemd – is een methode voor softwareontwikkeling. Een low-code development-platform is het programma dat een programmeur daarbij gebruikt.

In Jip en Janneke-taal komt het er op neer dat je met low-code development grotendeels geautomatiseerd softwarecode kunt creëren. Razendsnel maak je duizenden regels code, en dat 100% foutloos. Moet je bij de traditionele ontwikkelmethode als developer alle coderegels zelf schrijven, met een low-code development-platform bouw je software niet door te coderen maar door te modelleren. Met een low-code platform zoals dat van OutSystems gaat dat heel intuïtief en visueel door middel van drag-and-drop.

Waarom kiezen bedrijven voor deze manier van ontwikkelen?

Low-code development heeft als grote voordeel dat je, omdat je niet handmatig code hoeft te ‘kloppen’, veel sneller software kunt ontwikkelen, aanpassen, opschalen en onderhouden. De low-code platforms werken met een centrale softwarebibliotheek met allerlei standaard ingebouwde functionaliteit voor bijvoorbeeld beveiliging en gebruikersbeheer.

In dit digitale tijdperk willen bedrijven hun processen zo ver mogelijk digitaliseren om aan klantenwensen te voldoen en concurrenten voor te blijven. Wanneer standaard softwarepakketten niet aan de specifieke wens voldoen, stelt low-code development bedrijven in staat snel een oplossing te ontwikkelen die dat wel doet. De software wordt dan door de IT-afdeling van die organisaties zelf ontwikkeld, of ze besteden het uit aan een IT-dienstverlener. CoolProfs is zo’n dienstverlener die maatwerk softwaresystemen ontwikkelt voor zijn klanten, en doet dat met het OutSystems-platform.

Wat kun je ermee?

Met low-code platformen kun je snel nieuwe softwaresystemen en mobiele applicaties bouwen, maar ook koppelingen met en uitbreidingen op bestaande systemen. Het kan gaan om bedrijfssoftware zoals bijvoorbeeld SAP om voorraden, administratie en logistieke processen te beheren of een rapportagesysteem. Maar je kunt er ook software voor klanten en eindgebruikers mee ontwikkelen, zoals bestel- of planningsystemen, of een mobiele app voor een webshop.

Als het zo gaaf is, waarom doet dan niet iedereen aan low-code development?

Traditionele ontwikkelaars zijn vaak huiverig voor low-code development, veelal omdat ze zelf de regie in handen willen houden en denken dat hun meerwaarde zit in de beheersing van programmeertalen. Zij hebben een heel eigen manier van codeschrijven ontwikkeld en zijn bang aan vrijheid in te boeten als ze met ‘prefab’ code moeten werken.

Daarnaast is er angst voor kwaliteitsverlies. Low-code platformen werken zo eenvoudig dat ook mensen die geen of weinig ervaring hebben met softwareontwikkeling ermee uit de voeten kunnen. Deze zogenoemde ‘citizen developers’ kunnen in hun ogen meer kwaad dan goed doen wanneer er door het bedrijf niet streng wordt toegezien op de kwaliteit en veiligheid van het door hen geleverde werk.

Ondanks deze argwaan en struikelblokken zagen aanbieders van low-code development de afgelopen drie jaar de vraag naar hun oplossingen sterk toenemen en het einde is volgens hen nog niet in zicht.

Altijd onze laatste blogs in je mailbox?