Marathon lopen in 2 uur? Just tech it

Afgelopen weekend deden 3 topatleten een poging een marathonafstand te lopen in minder dan 2 uur. Ter illustratie: dat betekent 42,2 km lang rennen op een snelheid van ongeveer 20 km/uur. Een goed getrainde amateurloper kan dit tempo maximaal anderhalve minuut volhouden. Het vergt een haast bovenmenselijk uithoudingsvermogen en wilskracht om dit 2 uur lang te doen. Gelukkig maken de supergeavanceerde technische snufjes die tegenwoordig voorhanden zijn het mogelijk.

Ik ben zelf fervent hardloper en heb zaterdagochtend de run vol interesse via de livestream op Wired gevolgd. Het was zenuwslopend spannend, maar het sub2-doel werd helaas net niet gehaald. De eindtijd was 2.00.25, nog steeds fors sneller dan het wereldrecord van 2.02.57 dat in 2014 in Berlijn werd gelopen. Overigens telt de run van zaterdag vanwege de geoptimaliseerde omstandigheden en hulpmiddelen tijdens de race niet als officieel wereldrecord.

Twee van de drie lopers haakten tijdens de Breaking2-race af. Alleen de Keniaan Eliud Kipchoge tikte ogenschijnlijk onvermoeibaar als een relaxte hardloopmachine de kilometers weg. Hij lag dan ook heel lang op schema om de magische eindtijd te halen.

Criticasters

Ondanks dat de 2 uur niet gebroken is, hebben de renners natuurlijk een ongelooflijke prestatie neergezet. Toch waren er, zoals altijd bij dit soort acties, criticasters. Zij vonden bijvoorbeeld dat de sporters te veel werden geholpen door de techniek.

Sportmerk Nike organiseerde Breaking 2 en heeft inderdaad kosten noch moeite gespaard.  Het racecircuit van Monza in Italië werd gebruikt voor de recordpoging en niets werd aan het toeval overgelaten. Zo werden de 3 topatleten in 2 jaar tijd klaargestoomd met alle voor handen zijnde technische kennis en kunde. Nike had een team van experts ingehuurd om continu hun fysieke voortgang te meten en te helpen verbeteren.

Alles uit de techkast

Ook tijdens de poging zelf werd alles uit de kast gehaald. Een Tesla reed voor de lopers uit en projecteerde een groene laserlijn op het asfalt om de ideale snelheid aan te geven. De 3 atleten liepen in een V-formatie – die ook met een laser werd aangeduid – met 6 pacers. Deze ondersteunende hardlopers, die elkaar regelmatig afwisselden, gaven het tempo aan en fungeerden als windbreker.

Maar het meest hoogstaande snufje van het Breaking 2-project waren natuurlijk de schoenen die Nike speciaal voor de gelegenheid had ontwikkeld. Op basis van een volledige bodyscan en de persoonlijke voorkeuren van de hardlopers, kregen zij een volledig op maat gemaakt paar Nike Zoom Vaporfly Elite schoenen. Deze zijn aerodynamisch ontworpen van de lichtste materialen met de ideale balans in vering en stabiliteit. In de zool is een carbonfiber plaat ingebouwd. Je weet wel, dat superlichtgewichte supersterke verende hightechmateriaal waar de Bladerunner zijn recordtijden onder andere aan te danken heeft.

Dus ja, er kwam veel techniek bij kijken. Maar net zoals je geen Formule 1-race kunt winnen met een Fiat Panda, kun je geen wereldrecord lopen op je afgetrapte gympies. En voor topprestaties heb je naast het juiste materiaal ook nog steeds de mensen nodig met de passie, de gave en de drive om het te realiseren. De Max Verstappens en de Eliud Kipchoges van deze wereld.

Marketing

Uiteindelijk was Breaking2 voor Nike natuurlijk één grote marketingactie. Binnenkort komen er verschillende modellen Vapor Fly schoenen voor consumenten beschikbaar. En die magische 2-uur grens? Die gaat er sowieso aan, zeggen de experts. Adidas loopt al warm om ook een poging te wagen. Dit merk heeft nog niet bekend gemaakt wanneer het zijn recordpoging gaat doen, maar heeft wel alvast zijn schoen Adizero Sub2 op de markt gebracht. Zodat wij het ook kunnen gaan proberen.

Breaking2 heeft mij persoonlijk geïnspireerd ook een gooi te doen naar de sub2. Maar dan op de halve marathon wel te verstaan. Overigens doet Lubbers De Jong dit jaar weer mee aan de Dam tot Dam Loop. Op 17 september 2017 lopen we met een team de 10 Engelse mijl (16,1 kilometer) van Amsterdam tot Zaandam. Interesse om met ons mee te lopen? Neem contact met ons op. Maar wees er snel bij, want het aantal beschikbare startnummers is beperkt.

Altijd onze laatste blogs in je mailbox?