Klant aan het woord: Remco Verhoef, medeoprichter en Chief Hacking Officer van DutchSec

In deze rubriek zetten we maandelijks een van onze klanten in de schijnwerpers. Ditmaal geven we het woord aan Remco Verhoef, medeoprichter en Chief Hacking Officer van de Utrechtse cybersecurity-startup DutchSec. Dit snelgroeiende bedrijf werd in juli 2017 door hem en Bas Eikelenboom opgericht en heeft inmiddels 25 medewerkers en drie afdelingen die dagelijks bezig zijn met cybersecurity. DutchSec wordt nu al getypeerd als een belangrijke speler in Europa op het gebied van de ontwikkeling van data- en context-gedreven security.

Kun je eens vertellen hoe DutchSec is ontstaan en wat jullie doen?
Ik ben van oorsprong security-specialist en heb me in de loop der jaren steeds meer gespecialiseerd in cybersecurity. Zo leerde ik Bas Eikelenboom kennen, een bekende naam in de cybersecuritywereld, mede door zijn rol als specialist bescherming vitale infrastructuren. Samen besloten we DutchSec op te richten, waarmee we intelligente cybersecuritydiensten en -producten leveren. Die ontwikkelen we op een dusdanig innovatieve manier dat we ze in de toekomst ook willen gebruiken om cybercrime tegen te gaan. We hebben onze eigen security-tools voor bedrijven ontwikkeld, die gebruikmaken van verschillende big data- en machine learning-technieken. Daarnaast hebben we een team van ethische hackers in dienst die klanten proactief ondersteunen bij calamiteiten. Zo kunnen we zowel grote als kleine bedrijven helpen om op een betaalbare manier hun informatiebeveiliging te verbeteren. Onze software is zo ontworpen dat ze in feite een virtueel Security Operations Center (SoC) krijgen. Bij grote securitybedrijven moet je daar vaak honderdduizenden euro’s per jaar voor betalen, maar wij kunnen dat voor een betaalbare prijs aanbieden. De doelstelling van DutchSec is om het internet veiliger te maken door onze bevindingen en software openbaar te maken en mensen bewust te maken van de risico’s.

Remco Verhoef, CHO en medeoprichter DutchSec

Hoe onderscheiden jullie je van andere cybersecuritybedrijven?
Volgens mij is het belangrijkste verschil dat wij op een veel modernere manier naar security kijken. Wij verzamelen data uit vele bronnen, waar we door middel van big data- en machine learning-technieken heel veel informatie uit halen. Met die kennis kunnen we onze securitytools vervolgens verbeteren en bedrijven voorzien van de juiste inlichtingen om hun security-maatregelen te ondersteunen en hun cybersecurity-profiel te verstevigen.
Maar het meest onderscheidende is volgens mij de unieke manier waarop we tegen hackers en cybercriminelen optreden. Centraal in onze security-aanpak is het gebruik van zogenoemde honeypots. Dit zijn een soort nepservers die voor een hacker zeer aantrekkelijk lijken om aan te vallen. Met zo’n virtuele lokdoos leiden we ze af van de echte bedrijfssystemen en verzamelen tegelijk informatie over hoe de aanvallers te werk gaan en waarmee ze opgepakt kunnen worden. Daarnaast doen onze security-specialisten actieve pogingen om hackers tegen te houden, hun aanvallen onschadelijk te maken, phishing-aanvallen te stoppen en zelfs door in hun controledashboards te komen. We doen dit op een heel hoog niveau, en gaan daarmee veel verder dan cybersecuritybedrijven die niets anders doen dan aanvallen blokkeren.
En ten slotte staat het delen van informatie centraal bij DutchSec. Wij willen echt de veiligheid op internet verbeteren, van consumenten en bedrijven tot aan de overheid.

Wat willen jullie in 2018 bereiken in de Nederlandse security-markt?
We leggen de lat behoorlijk hoog met onze ambities. We zullen dit jaar diverse nieuwe producten lanceren, waaronder een securityplatform, specifiek voor het mkb. Verder zijn we een aantal partnerships aan het sluiten met grote IT-dienstverleners die onze software aan hun klanten willen gaan leveren, en we zijn betrokken bij diverse initiatieven voor het bevorderen van kennisdeling rond security in branches als de zorg, de overheid, het onderwijs en de financiële dienstverlening. Het wordt een druk jaar voor DutchSec, maar we krijgen heel veel energie van de goede reacties die we uit de markt en in de media krijgen!

Meer informatie over DutchSec: www.dutchsec.com