Hoe is het nu met… de tech trends van 10 jaar geleden?

Hoe ziet de wereld er over 10 jaar uit? Zijn er al zelfrijdende auto’s? Doen robots ons werk? En hoeveel tijd brengen we door in een virtual reality wereld? Het zijn vragen waar ik heel enthousiast van kan worden en die me dagelijks bezighouden. Voor een goede vooruitblik is het echter zaak om ook lering te trekken uit het verleden. Na zo’n 30 jaar actief te zijn in de technologiewereld weet ik maar al te goed dat niet elke belofte waarheid wordt. Een helicopter view is daarom cruciaal.

Voor mij is Gartner een van de beste bronnen voor het spotten van trends. Net als velen van jullie kijk ik elk najaar uit naar hun ‘Top 10 Strategic Technologies’. Gartner speelt heel slim in op de angst van organisaties om iets te missen. Of nog erger: ge-disrupt te worden. Willie Appel, VP Executive Partner bij Gartner, vatte dit op het recente Dutch IT Channel Congres nog eens goed samen: Are you at the table or on the menu? Wie niet innoveert, zal niet overleven. Dus wil iedereen weten wat er speelt en vooral wat er gáát spelen.

Maar betekent dat dan dat je meteen elk jaar met elke trend aan de slag moet? En hoe vaak heeft Gartner het eigenlijk bij het rechte eind? Laten we de voorspellingen van de laatste 10 jaar er eens bij pakken.

Achterhaald of nog te vroeg

Het valt direct op dat een aantal van de genoemde termen uit 2008 nu amper nog gebruikt worden. Wie praat er in 2017 nog over ‘WOA’ (Web Oriented Architecture) of ‘Real World Web’ (de eerste vorm van augmented reality)? ‘Green IT’ werd zelfs drie jaar op rij door Gartner gebombardeerd tot belangrijke trend. Ja, duurzaamheid is inderdaad belangrijk geworden voor bedrijven, maar groene IT lijkt daar vooral een logisch onderdeel van, geen megatrend.

Andere trends speelden de afgelopen jaren juist wel een grote rol en zijn inmiddels gemeengoed geworden. Virtualisatie was bijvoorbeeld een niet te missen ontwikkeling in IT-land en over cloud computing hoef ik natuurlijk helemaal niets te zeggen. Soms is Gartner zelfs rijkelijk vroeg met bepaalde voorspellingen. In 2009 was business intelligence al belangrijk, terwijl Gartner in 2012 big data en internet of things al op de kaart zette. En zie: anno 2017 zijn het nog steeds buzz words, waar veel bedrijven mee worstelen.

Het grote verhaal erachter

Het meest interessante aan de voorspellingen van Gartner zijn dan ook niet de specifieke trends, maar de grote ontwikkelingen die je eruit kunt aflezen. Waar de trends tien jaar geleden nog vooral op IT gericht waren, zie je nu dat ze steeds meer tegen de businesskant aanschurken. Technologieën zijn er niet meer puur ter ondersteuning van de bedrijfsprocessen, maar vormen tegenwoordig de basis. Verder is duidelijk te zien dat technologieën steeds slimmer worden, de hoeveelheid data exponentieel blijft toenemen en dat we zo langzamerhand eens na moeten gaan denken welk werk er straks nog overblijft voor mensen.

Wie regelmatig met een helicopter view naar zijn eigen organisatie kijkt, weet allang waar de disruptie-dreiging zit en gebruikt het jaarlijkse Gartner-toplijstje met trends daarbij als handig hulpmiddel. De ‘Hype Cycle for Emerging Technologies’ is daarvoor misschien nog wel nuttiger, omdat deze een meer realistische langetermijnblik biedt. Halsoverkop het roer omgooien bij iedere nieuwe Quadrant is in elk geval niet nodig: kijk naar het grote verhaal achter de trends, luister naar verschillende experts en bepaal welke invloed dit heeft op de koers van jouw organisatie.

Leve de innovatie!

Altijd onze laatste blogs in je mailbox?