Dit is onze toekomst: wat je moet weten over AI

Is de kunstmatige intelligentie (AI) van een supercomputer superieur aan ons menselijke brein? Worden mensen ooit overbodig? En wat mogen we op korte termijn verwachten van AI? Meer dan 150 toehoorders kregen bij de uitverkochte F5-sessie van Lubbers De Jong antwoord op deze vragen. Sprekers waren Michel Splint (IBM Watson), Tijmen Blankevoort (Scyfer) en Robert Soetens (Equiniti KYC Solutions). Voor wie er niet bij was: hieronder de key learnings van de middag!

AI is zo slim als een hamer

Voor iedereen die graag snel thuis wil zijn in de wereld van AI: Tijmen Blankevoort, CTO van Scyfer, is je man. Tijmen vertelde het aanwezige publiek met aanstekelijk enthousiasme over alle mogelijkheden en onmogelijkheden van de huidige AI. Zijn belangrijkste conclusie: AI is helemaal niet zo slim, in die zin dat het doorgaans precies doet waar je het voor maakt. Maar dat doet het vervolgens zó goed, dat er wel heel veel mee mogelijk is.

“AI is zo slim als een hamer,” aldus Blankevoort. “Er is geen sprake van magie, maar van functie approximatie. Het is een stuk gereedschap dat je voor een beperkt aantal zaken heel goed kan gebruiken.” Hierbij valt volgens Blankevoort onder meer te denken aan de AI die het spel GO onder de knie heeft gegeven: gebruik je hetzelfde algoritme voor Stratego, dan is het waardeloos. “Het zijn legoblokjes die één ding heel goed kunnen,” stelt Blankevoort. “Eigenlijk is AI ook geen goede naam, je kan het beter een teachable software tool noemen.” En daar ligt volgens Blankevoort ook de toekomst: over een paar zal iedereen dankzij active learning in staat zijn om AI iets te leren. Waar dit nu nog het domein is van hippe tech start-ups kan binnenkort iedereen er dus mee uit de voeten.

Fuzzy logic heeft een menselijke check nodig

Eén van de verrassingen van de middag was Robert Soetens, Director of Technology bij Equiniti KYC Solutions. Zijn bedrijf is actief in de wereld van fintech en know your customer, oftewel KYC. Ze helpen financiële instellingen om te controleren met wie ze in zee gaan. In de strijd tegen terrorisme, witwassen en corruptie is AI een welkom wapen, vertelde Soetens. Maar de menselijke controle blijft onontbeerlijk.

“AI is voor ons een belangrijk hulpmiddel,” zegt Soetens. “Het maakt ons zoekproces vele malen sneller, maar we kunnen er nooit volledig op vertrouwen. Als een machine iets niet goed doet, dan gebeurt dat consequent. Daarom moet er binnen KYC altijd een menselijke check plaatsvinden.” Bij het werk met AI heeft Soetens bovendien veel te maken met fuzzy logic. Waar en onwaar is namelijk niet altijd zwart-wit. Stel nou dat bepaalde bronnen elkaar bijvoorbeeld tegenspreken. AI is in staat om dan een afweging te maken en een indicatie te geven van een bepaalde waarschijnlijkheid: het is voor 60% waar. “Wij moeten eindeloos veel bronnen controleren,” aldus Soetens. “Dat gaat van krantenknipsels tot handgeschreven jaarverslagen. Dankzij AI kunnen wij veel sneller een controle uitvoeren op de juiste plekken.”

In 2018 werkt 75% van de ontwikkelaars met AI

Het laatste woord was voor Michel Splint, Manager Developer Ecosystem & Startups bij IBM Watson. Hij verraste het publiek met voorbeelden over de toegankelijkheid van AI.

“Er bestaan nu al talloze AI-technieken die je zonder kennis van AI kan gebruiken,” aldus Splint. “Die kan je met een API zo inpluggen in je bedrijfsapplicatie, waardoor deze ineens slim is. Alsof het legoblokjes zijn.” Een mooi voorbeeld is de toepassing voor oncologen: volgens Splint is Watson is nu al in staat om op basis van patiëntendossiers een eerste advies te geven aan artsen. Dan worden de gegevens van duizenden dossiers naast elkaar gelegd en wordt daar een heldere conclusie uit getrokken. “Maar je hebt ook veel eenvoudigere toepassingen,” vervolgde Splint. “Een paar studenten hebben bijvoorbeeld een chatbot ontwikkelt die geautomatiseerd verkeersboetes voor je aanvechten. Je hoeft alleen maar een paar vragen te beantwoorden en die bot gaat voor je aan de slag.” Hetzelfde voorbeeld is natuurlijk in talloze varianten toe te passen. “De interactie tussen mens en machine gaat de komende jaren drastisch veranderen.”

De volgende F5-sessie vindt plaats op 1 juni en gaat over de blockchain. Wilt u zich nu al aanmelden? Stuur dan een mailtje naar yorick@lubbersdejong.nl!

 

Altijd onze laatste blogs in je mailbox?