Skip to main content

De nasleep van de coronacrisis op de Nederlandse economie wordt steeds zichtbaarder. Grote namen als VanMoof en Mollie raakten al in de financiële problemen. Ook retailbedrijven voelen de pijn, met ingrijpende bezuinigingen en zelfs faillissementen tot gevolg. Maar schuilt achter de recessie ook een zilveren randje? Zoals vaak bij tegenspoed, biedt het namelijk ook een kans voor technologische vernieuwing en optimalisatie.

De economische terugval brengt bedrijven, groot en klein, aan het wankelen. Faillissementen zijn niet langer zeldzaam en zelfs gevestigde bedrijven leveren in op hun financiële slagkracht. En ook startups halen op het moment steeds minder durfkapitaal op. De recessie maakt duidelijk dat we zaken anders moeten aanpakken. Maar is bezuinigen wel genoeg? We moeten meer doen dan alleen symptoombestrijding. We moeten duurzame veranderingen doorvoeren en verder vooruitkijken. Welke transformaties moet je als bedrijf nú doormaken om jezelf echt klaar te stomen voor de toekomst?

Nieuwe kijk op bedrijfsstrategie
Onzekerheid over de toekomst dwingt bedrijven om hun werkwijze kritisch onder de loep te nemen. Leveren we nog wel het juiste product? Welke processen kunnen efficiënter? En hoe kunnen we beter en sneller inspelen op trends? Bedrijven die periodiek hun strategie herzien zijn beter in staat om hun dienstverlening af te stemmen op marktbehoeften en zichzelf te wapenen tegen toekomstige tegenslagen. Een goed voorbeeld is Mediamarkt, die onlangs aankondigde een marktplaats te openen om de concurrentie aan te gaan met bol, het vroegere Bol.com.

Investeer in AI en automatisering
Het is een pijnlijk feit: de recessie heeft ook de tekortkomingen van overambitieuze personeelsstrategieën blootgelegd. Zo nemen steeds meer bedrijven afscheid van personeelsleden. Nu de economie krimpt, wordt kostenbesparing immers een topprioriteit. Hier biedt technologie uitkomst. Wie met minder personeel dezelfde productiviteit wil halen, moet investeren in automatisering. Door repetitieve taken te automatiseren met AI worden werknemers productiever en kunnen ze meer focussen op innovatie en groei.

Creatievere communicatie
Door de krimpende budgetten is het cruciaal dat bedrijven hun communicatiestrategieën herzien. Marketing is kostbaar en doelgroepen bereiken wordt lastiger, omdat je steeds minder opvalt tussen het communicatiegeweld van bedrijven. Toch je moet wel degelijk investeren in je merk. Maar in plaats van groot in te zetten op dure campagnes, kan je ook veel bereiken met ‘earned media’ en creatievere communicatie. Verder is het belangrijk om je eigen community te ontwikkelen. Kies daarom slim de juiste communicatiekanalen, vertel het juiste verhaal voor je doelgroepen, en integreer je PR- en marketingactiviteiten voor maximale impact.

Aanpassen of achterblijven
De coronacrisis heeft veel bedrijven in een digitale stroomversnelling gebracht. Werkgevers moesten aanvankelijk wennen aan het werken op afstand, maar investeerden al snel in allerlei technologie om dit te ondersteunen en namen (te) veel personeel aan om hun groeiende online business te ondersteunen. Maar nu er in Nederland sprake is van een recessie, wordt elke gevestigde werkwijze opnieuw op de proef gesteld.

Net als toen is het belangrijk dat bedrijven ook deze crisis niet vrezen. Grijp dit moment juist aan als een kans voor verdere groei en innovatie! Achterblijven in digitale transformatie heeft namelijk een grotere impact dan recessie. Bedrijven die zich het snelst kunnen aanpassen, zullen uiteindelijk overleven en floreren. De bal ligt dus bij managers met visie. Is jouw organisatie klaar voor de toekomst?