Skip to main content

Video speelt een steeds grotere rol in de marketingstrategie van bedrijven. Logisch, want de voordelen zijn evident. Een bedrijfsvideo biedt de mogelijkheid om een boodschap op een aantrekkelijke manier over te brengen en trekt sneller de aandacht dan een geschreven tekst. Om deze voordelen te benutten is het echter wel noodzakelijk dat mensen je video’s ook daadwerkelijk bekijken. En daar gaat het nog weleens mis…

In de 5 jaar dat ik nu video’s maak voor bedrijven heb ik het regelmatig voorbij zien komen. Na een intensief project met veel tijd en moeite van beide partijen is er een mooie video gerealiseerd waar het hele bedrijf trots op is. En daarna… niets. Twintig views in de eerste week – allemaal afkomstig van eigen medewerkers – en de dagen erna misschien nog vijf extra. Uhm, waarom hadden we die video ook alweer gemaakt? Om dergelijke situaties te voorkomen, kijken we bij Lubbers De Jong altijd verder dan alleen het maken van een mooie video. Een mooie video die goed bekeken wordt en resultaat oplevert – voor minder doen we het niet. Op basis van onze videostrategie deel ik graag de volgende 5 tips met je.

1. Bepaal duidelijke doelstellingen

Je maakt geen video omdat je graag een video wil maken. Je maakt een video omdat je iets wil bereiken. Wil je een lastige boodschap helder uitleggen? Wil je nieuwe werknemers aantrekken of meer traffic op je website? Zorg ervoor dat je vooraf duidelijke doelstellingen bepaalt. Je video’s worden er beter van en meer mensen zullen ze bekijken.

2. Neem risico

Wat geldt voor veel andere marketingprojecten, gaat zeker op bij video: wees niet bang en neem risico. Probeer op te vallen. Maak het persoonlijk. De wereld kent al genoeg saaie video’s en vooral in ‘onze’ tech-scene zijn ze er goed in. Een kalende man in een blauw pak die op zakelijke toon praat over digitale transformatie – erg lang hoef je er waarschijnlijk niet naar te zoeken. Als die meneer echter een persoonlijk verhaal vertelt, is de video al een stuk leuker om te kijken. Of je sponsort het NK Server Werpen en maakt daar een video over – zoals onze klant Interxion deed.

3. Knip je video in stukken

Het maken van een video hoeft niet perse te resulteren in één eindproduct. Vaak zijn er allerlei mogelijkheden om de video op meerdere manieren in te zetten en zo meer bereik te genereren. Neem een videoverslag van een event, waarin meerdere bezoekers worden geïnterviewd. Nadat de video is gemaild naar alle bezoekers, is het interessant om die interviews ook als losse video’s via LinkedIn of de eigen site te delen, zoals onze klant CoolProfs heeft gedaan. Bovendien kun je van alle shots die tijdens het event zijn geschoten zo weer een korte teaser monteren voor een volgende bijeenkomst. Twee – of drie – vliegen in één klap.

4. Zet een advertentiecampagne via social media op

Het delen van een video op social media is voor de meeste bedrijven een no-brainer. Maar is het genoeg? Via je bedrijfspagina en de accounts van je medewerkers bereik je nooit alle mensen uit je doelgroep, terwijl die kansen er op social media wel zijn. Het opzetten van een advertentiecampagne is dé manier om die kansen te benutten. Via LinkedIn en Facebook kun je veel bereik genereren en een heel specifieke doelgroep benaderen, op basis van bijvoorbeeld functietitels of interesses. Zo deed onze klant Mimaki dat bijvoorbeeld met een teaservideo in de aanloop naar een belangrijke beurs.

5. Denk verder dan één video

We adviseren bedrijven vaak om – vanuit marketingperspectief – meer als een uitgever te denken. Dat gaat ook op voor video. Eén video is namelijk leuk en kan veel opleveren, maar een langlopende videoserie sorteert meer effect. Stel dat je je directeur wil positioneren als ´thought leader´ op een bepaald vakgebied, waarom laat je hem of haar dan niet maandelijks een andere expert in dat vakgebied interviewen en leg je dit vast op video? Zo heb je maandelijks terugkerende interessante content, die op meerdere manieren inzetbaar is (zie ook tip 3).

SPECIALE VIDEO-ZOMERACTIE

Benieuwd hoe we jouw bedrijf op videogebied verder kunnen helpen? We helpen je graag! Deze zomer doen we dat zelfs voor niks. Dat werkt zo: als je in juni en juli een videoproductie bij ons afneemt, krijg je de videostrategie er gratis bij. Stuur me een mailtje op juliette@lubbersdejong.nl voor meer informatie.