Tijdens ons kerstdiner geef ik elke collega bij Lubbers De Jong jaarlijks een mooi boek – ter afsluiting van het jaar én als vooruitblik op het nieuwe jaar. In lijn met deze traditie zet ik in deze blog de beste tech-boeken van afgelopen jaar op een rij. Lees ze tijdens de kerstvakantie en je bent optimaal voorbereid op een nieuw jaar vol technologische ontwikkelingen, hypes en machtsverschuivingen. Alvast een mooi 2019 gewenst!
1. Amy Web – The Big Nine
Volgens NRC woedt er inmiddels een koude oorlog over kunstmatige intelligentie (AI), met China en de Verenigde Staten als ongenaakbare grootmachten. In dit wervelende boek beschrijft Amy Webb hoe aan Amerikaanse zijde Amazon, Google, Facebook, Microsoft, IBM en Apple en aan Chinese kant Tencent, Baidu en Alibaba inmiddels zijn uitgegroeid tot de ‘goden van AI’. Wat betekent dit voor de mensheid? Aanrader!
2. Kai-Fu Lee – AI Superpowers
Ook tip 2 gaat over de Chinese opkomst in AI – een ontwikkeling die simpelweg niet te negeren valt. AI is hét tech-thema van onze tijd en in deze New York Times-bestseller laat Kai-Fu Lee zien hoe snel China ‘ineens’ is uitgegroeid tot wereldmacht op dit gebied. Enorm boeiend.
3. Yuval Noah Harari – 21 lessen voor de 21e eeuw
Na Sapiens en Homo Deus is de Israëlische historicus Harari terug met een nieuw boek, waarin hij de 21 meest urgente vragen van deze tijd beantwoordt. AI komt natuurlijk weer voorbij als potentiële dreiging, net als ecologische rampen, oorlogen en data privacy. Er komt veel op ons af, maar met deze Harari bij de hand weet je wat je kunt verwachten.
4. Maurits Kaptein – Hallo wereld, hallo computer
Assistent-professor Maurits Kaptein geeft een heldere blauwdruk van hoe we er momenteel voorstaan op het gebied van digitale technologie. Terecht, want voor velen blijft tech nog een blinde vlek, die soms angstvallig gemeden wordt. Wil je echt weten wat AI, IoT en Big Data nu precies behelzen? Pak dit boek erbij.
5. John Carreyrou – Bad Blood
Veel startupverhalen zijn te mooi om waar te zijn en het verhaal van Theranos is daar zeker één van. Onder leiding van de charismatische Elizabeth Holmes, die het bedrijf op haar 19e in 2003 oprichtte, groeide de technologie voor het testen van bloed uit tot mythische proporties. Alleen… er was nooit een technologie. En daar kwam de wereld pas achter toen er 700 (!) miljoen dollar in de Silicon Valley-startup was gestoken. Letterlijk een bloedstollend verhaal.