Skip to main content

Voor wie werkzaam is in de techwereld is de vakantie een ideaal moment om alle latente interesses en hobby’s op dit gebied in te halen. Om die reden hebben we 10 tips voor je op een rij gezet met leuke en inspirerende activiteiten voor tijdens de zonnige zomermaanden. Nu maar hopen dat je nog tijd overhoudt om te zwemmen!

  1. Experimenteer met Virtual Reality (VR). Heeft de introductie van de Apple Vision Pro-headset je overtuigd van de toekomst van Spatial Computing? Of wacht je misschien al jaren op het ideale moment om met VR en AR aan de slag te gaan? Met de populaire Quest 2 VR-headset van Meta kan je er op een betaalbare manier direct mee aan de slag. Er zijn inmiddels veel meeslepende games beschikbaar, maar ook talloze creatieve en sociale apps om je in virtuele werelden onder te dompelen.
  1. Schrijf je in voor een AI/ML-cursus: Kom je dagelijks prachtige nieuwe AI-tools tegen, maar kan je geen tijd vinden om er echt iets mee te doen? Verdiep je erin tijdens je vakantie met een online cursus, bijvoorbeeld via internationale websites als Coursera en Udemy, maar ook via Nederlandse opleidingsinstituten is het aanbod steeds uitgebreider. Google biedt zelfs een aantal gratis AI-cursussen aan.
  1. Leer een nieuwe taal. Voor vakanties in het buitenland kan het nooit kwaad om de taal te spreken, al is het maar een beetje. Dit kan je gelukkig ook op een moderne en leuke manier leren met de Duolingo. Deze app voegt gamification toe aan het leerproces, wat het ‘studeren’ veel leuker maakt en je gemotiveerd houdt. Duolingo ondersteunt meer dan 30 talen en je kan het gratis gebruiken, uiteraard met enige beperkingen.
  1. Bouw een doe-het-zelf project: Vind je het leuk om te hobbyen met elektronica? Overweeg dan een doe-het-zelfproject met een Raspberry Pi of een op Arduino gebaseerd apparaat. Er zijn talloze modules en how-to’s beschikbaar, bijvoorbeeld voor het automatisch bewateren van je planten of om een soort Ambilight-systeem voor je tv te bouwen. Hiermee leer je nieuwe vaardigheden zoals hardware assembleren en programmeren, terwijl je ook iets nuttigs of leuks maakt.
  1. Luister naar tech-gerelateerde podcasts: Podcasts zijn een gemakkelijke manier om op de hoogte te blijven van de laatste technische trends en inzichten. Denk aan De Technoloog van BNR, de Vergecast van The Verge of Waveform van Marques Brownlee (MKBHD). En voor wat lichter vermaak is er ook nog In de ban van Rian, over de Nederlandse IT-soap rond Centric- en Structon-eigenaar Gerard Sanderink en zijn vrouw, cybercharlatan Rian van Rijbroek.
  1. Lees een tech-biografie: Je kunt heel veel leren over de beweegredenen van bekende personen aan de hand van een biografie. Duik bijvoorbeeld in het levensverhaal van invloedrijke tech-figuren zoals Steve Jobs, Elon Musk of Sheryl Sandberg. Lees over hun persoonlijke en zakelijke ontwikkeling, hun uitdagingen, hun werkwijzen en wat ze bezighoudt in het dagelijks leven. Dat is interessant, maar het kan ook nuttige inspiratie zijn voor je eigen leven.
  1. Probeer nieuwe technische gadgets: Investeer in een nieuwe gadget waar je tijdens je vakantie op je gemak mee kan spelen en experimenteren. Denk aan een nieuwe smartphone, een 3D-printer of onderdelen voor je smart home. Zonder je dagelijkse werkdruk kan je deze nieuwe technologieën uitgebreid verkennen en gebruiken, terwijl je ontspant en plezier hebt.
  1. Kijk een sciencefictionfilm: Kom tot rust en laat je inspireren door een goede sci-fi film of serie. Laat je meeslepen door de toekomstige werelden uit films als Her, Ex Machina, Ready Player One of series als Black Mirror of Silo. Die zijn niet alleen vermakelijk, ze maken bovendien actuele technologische thema’s als AI tastbaar en verkennen de toekomstige gevolgen ervan. 
  1. Bouw je eerste mobiele app. Ontwikkel een eigen app met een AI-chatbot als ChatGPT. Met deze krachtige tools kan je namelijk met enige handigheid zelf apps ontwikkelen, simpelweg door de werking te beschrijven en de chatbot te vragen hiervoor de code te schrijven. Een goed voorbeeld van dit proces lees je in dit artikel, getiteld ‘Is It Possible To Create an Entire Mobile App Using ChatGPT?’. 
  1. Start een techblog of vlog. Deel je inzichten en ervaringen in de techwereld (of iets totaal anders natuurlijk) via een blog of vlog. Dat is een leuke hobby om in alle rust tijdens je vakantie mee te beginnen. Je inspireert er anderen mee en daarnaast bouw je aan je online profiel en zichtbaarheid. En ook niet onbelangrijk: het creatieve proces wordt vaak als rustgevend en therapeutisch ervaren.

Met deze vakantietips moet het toch lukken om tijdens je vakantie je interesse in technologie op een ontspannen manier te voeden. Het LDJ Team wenst je in elk geval veel plezier de komende periode!